V Seulu je padla rekordna količina dežja. Foto: Reuters
V Seulu je padla rekordna količina dežja. Foto: Reuters

V prestolnici Seul in sosednjih regijah na severu države je poplavilo hiše, ceste, polja in postaje podzemne železnice. "Na območju Seula je zaradi močnega dežja umrlo najmanj sedem ljudi, sedem jih pogrešamo," je povedal neimenovani uslužbenec notranjega ministrstva.

V okrožju Dongjak na jugu Seula je v eni uri padlo več kot 140 milimetrov dežja na kvadratni meter, kar je po podatkih južnokorejskega vremenskega urada (KMA) rekordna količina padavin.

Domnevno je v Dongjaku zaradi električnega udara umrl mestni uslužbenec, ki je skušal odstraniti podrto drevo, v okrožju Gwanak pa so v kletnem stanovanju utonili trije ljudje, vključno s 13-letnikom. V istem okrožju so reševalci v poplavljenem stanovanju našli še eno truplo.

Truplo so našli tudi pod ruševinami zrušenega avtobusnega postajališča v provinci Gjeongi, medtem ko je en človek umrl zaradi zemeljskega plazu. Po navedbah britanskega BBC-ja je bilo v poplavah poškodovanih najmanj 14 ljudi.

Voda je zalila številna vozila. Foto: Reuters
Voda je zalila številna vozila. Foto: Reuters

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol je krivdo za rekordne padavine pripisal podnebnim spremembam in dejal, da se mora vlada prilagoditi.

"Vlada mora od začetka pregledati sedanji sistem obvladovanja nesreč, saj nenavadno vreme zaradi podnebnih sprememb postaja del vsakdanjega življenja," je dejal predsednik in poudaril, da se morajo na nastale razmere odzvati z vsemi močmi.

Vremenoslovci napovedujejo, da se bodo padavine nadaljevale več dni, vendar naj ne bi presegle količine desetih milimetrov na uro. Opozorilo o močnem deževju je danes izdala tudi Severna Koreja, veljalo pa naj bi predvsem za južne dele države. O škodi v tej izjemno izolirani državi za zdaj niso poročali.

V Seulu so bile poplavljene ceste. Foto: Reuters
V Seulu so bile poplavljene ceste. Foto: Reuters