Predstavnik notranjega ministrstva Khaled Hajuni je po poročanju Deutche Wella sporočil, da so na nasilnih protestih aretirali 632 udeležencev, med njimi tudi "skupine ljudi, starih 15, 20 in 25 let, ki so kurili gume in smetnjake, da bi ustavili prehod za varnostne sile". Večina aretiranih je bila starih med 15 in 25 let. Po občasno nasilnih spopadih med protestniki in varnostnimi silami so v mestih Sousse, Bizerte, Kasserine in Siliana na pomoč poklicali vojsko. Ta od nedelje zvečer nudi podporo policiji in sodeluje pri varovanju vladnih poslopij, je sporočilo obrambno ministrstvo.

Nekateri izmed njih so po navedbah Hajunija v policiste metali kamenje in se z njimi spopadali. V prestolnici Tunis je policija proti protestnikom uporabila solzivec. Organizacija Amnesty international je Tunizijo v izjavi pozvala, naj ljudi, ki so jih aretirali med protesti, izpustijo.

Protesti so se razširili, potem ko je bil prejšnji teden na spletu objavljeni videoposnetek, v katerem policist napada pastirja.

V Avstraliji so do zdaj potrdili 909 smrti za koronavirusno boleznijo 19 in nekaj več kot 28.000 okužb. Foto: EPA
V Avstraliji so do zdaj potrdili 909 smrti za koronavirusno boleznijo 19 in nekaj več kot 28.000 okužb. Foto: EPA

Avstralija ostaja zaprta

Avstralija, ki je zaprla svoje meje že marca lani, jih po napovedih zdravstvenega sekretarja Brendana Murphyja za turiste ne bo odprla še tako kmalu. "Čeprav bodo ljudje cepljeni, ne vemo, ali bo to ustavilo širitev virusa," je dejal.

Avstralija je ena izmed držav, ki se je bolje odrezala pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa, predvsem tako, da je sprejemala omejitvene ukrepe glede na posamezne skupine, izvajala je visoko stopnjo testiranj in iskala stike okuženih, poroča BBC.

Vsak teden sicer lahko v državo vstopi omejeno število avstralskih državljanov in njihovih družinskih članov. Zato je v tujini obtičalo več deset tisoč Avstralcev, tisti, ki se vrnejo, pa morajo v obvezno karanteno v hotel za 14 dni.

Cepljenje v Avstraliji februarja

Letalske družbe so upale, da bo promet stekel julija letos. Foto: EPA
Letalske družbe so upale, da bo promet stekel julija letos. Foto: EPA

V državi bodo cepljenje začeli konec februarja, in sicer s cepivi Pfizerja in BioNTecha, AstraZenece in oxfordske univerze. Kljub pozivom pristojnim institucijam, naj pohitijo, pa te želijo v miru opraviti vse regulativne postopke.

V Avstraliji je s covidom-19 do zdaj umrlo 909 obolelih, število potrjenih okužb pa je 28.000, kar je veliko manj kot v drugih državah.

Obvezna karantena bo veljala še nekaj časa

Uspešnost Avstralije številni pripisujejo prav zaprtju meja, tudi za potnike iz Kitajske, kar so storili že februarja lani, samoosamitev v hotelih pa je bila obvezna za vse, ki so vstopili v državo.

"Tudi če bi cepili velik delež prebivalstva, nismo prepričani, da bi to preprečilo prenos okužb," je dejal glavni svetovalec za odziv države na novi koronavirus Brendan Murphy. Napovedal je še, da bo obvezna karantena za vstop v Avstralijo najverjetneje veljala še nekaj časa.

Foto: EPA
Foto: EPA

Država, ki je zaprla svoje meje že marca lani, vstop v državo dovoljuje le državljanom s stalnim bivališčem in izjemam, ki morajo na lastne stroške opraviti 14-dnevno samoizolacijo. Upanje letalskih družb, da bi se država odprla julija, je vse manjše.

Avstralija je sicer odprla svojo mejo za sosednjo Novo Zelandijo ob koncu lanskega leta, a trenutno dovoljuje le dohodne polete v državo. Prav tako pa razmišlja o t. i. potovalnih balončkih, ko bi bilo dovoljeno potovanje v države ali mesta z nizko stopnjo okuženih, kot so Tajvan, Japonska in Singapur, poroča BBC.

V Indiji nezaupanje v cepiva proti covidu-19

V Indiji, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, želijo do julija cepiti 300 milijonov ljudi. Cepiti so začeli v soboto, v prvih dveh se je cepljenja udeležilo 224.000 ljudi, medtem ko so jih povabili 300.000.

Po podatkih zdravstvenih oblasti se je v prestolnici New Delhi cepilo 53 odstotkov tistih, ki so jih povabili. Iz zvezne države Tamil Nadu na jugu Indije poročajo o 16-odstotni udeležbi, iz države na severu Harjana pa o 29-odstotni.

"To so začetni dnevi in razumemo ljudi, da čakajo, kako uspešen bo postopek in kako uspešna bodo druga cepiva," je povedala članica delovne skupine za koronavirus v prestolnici Sunela Garg. "Te številke se bodo povečale, ko se bo okrepilo zaupanje," je dodala. Če želijo to doseči, se bo treba spopasti z dezinformacijami, je zatrdila.

Indijski minister za zdravje Harš Vardan je v ta namen spremenil tudi naslovno sliko na svojem računu na Twitterju. Na njej piše: "Cepiva delujejo." V državi so doslej za uporabo potrdili dve cepivi proti covidu-19, skupno so našteli skoraj 10,5 milijona okužb z novim koronavirusom, kar je drugo največje število na svetu takoj za ZDA.