Izvor novega koronavirusa naj bi bil v Vuhanu. Foto: Reuters
Izvor novega koronavirusa naj bi bil v Vuhanu. Foto: Reuters

Skupina WHO-ja, ki bo izvor virusa preiskovala skupaj s kitajskimi strokovnjaki, bo Kitajsko obiskala več kot leto dni po izbruhu pandemije covida-19 in ob očitkih, da Peking zavlačuje s preiskavo.

Sorodna novica Peking in WHO se še pogajata o obisku strokovnjakov, ki naj bi izsledili izvor koronavirusa

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je prejšnji teden izrazil razočaranje nad tem, da Peking še ni dokončno odobril prihoda skupine. Kitajska je odgovorila, da mora izvesti ustrezne postopke.

Dolgo pričakovan obisk, o katerem se govori že od začetka lanskega leta, ima velik politični pomen v času, ko je pandemija covida-19 po svetu zahtevala že skoraj dva milijona življenj in ohromila svetovno gospodarstvo.

Pričakovati je, da bodo morali strokovnjaki po prihodu na Kitajsko najprej v dvotedensko karanteno, med drugim pa naj bi obiskali mesto Vuhan, kjer naj bi se novi koronavirus najprej pojavil.

Med državami, ki so pozivale k preiskavi izvora pandemije, so bile najglasnejše Avstralija in ZDA. Kitajska je tarča kritik, da je prikrivala prve izbruhe bolezni, in je pod političnim pritiskom, da ji bodo naprtili odgovornost za pandemijo. Nekateri kitajski viri navajajo, da je izvor virusa drugje in da je bil na Kitajsko vnesen.

Strokovnjaki sicer domnevajo, da se je virus na človeka prenesel z netopirjev na jugu Kitajske.