Indija ima trenutno 1,36 milijarde prebivalcev in bo kmalu prehitela Kitajsko. Foto: EPA
Indija ima trenutno 1,36 milijarde prebivalcev in bo kmalu prehitela Kitajsko. Foto: EPA

Najbolj naseljena indijska zvezna država Utar Pradeš je že napovedala osnutek zakona, ki bo vsem z več kot dvema otrokoma zavrnil državno pomoč, socialna nadomestila, pa tudi delo v državnih službah. Če bo imela družina že dva otroka, pa bi spodbujali ravnanje, da bi se eden od staršev steriliziral.

Vlada svojo odločitev pojasnjuje z ekološkim in ekonomskim vzgibom, saj da morajo biti "osnovne potrebe za dostojno človeško življenje dostopne vsem", je poročal Guardian.

Severovzhodna zvezna država Asam, ki jo, tako kot Utar Pradeš, vodi hindujska nacionalistična stranka Bharatija Džanata (BJP), je prejšnji mesec naznanila podobne načrte – da bi vlada zadržala pomoč družinam, ki imajo več kot dva otroka. O podobnem ukrepu razmišljajo tudi v državi Gudžarat, ki jo prav tako vodi vladajoči BJP.

Indija bo po številu prebivalcev kmalu prehitela Kitajsko

Še ta mesec bodo na parlamentarnih zasedanjih govorili tudi o potrebi po zamejitvi večanja števila prebivalcev, Indija naj bi v prihodnjih desetih letih po številu prebivalcev prehitela Kitajsko, ki ima zdaj največje število ljudi – 1,39 milijarde. Ravno zato so številni pomislili na možnost uvedbe politike dveh otrok.

Število prebivalcev v Utar Pradešu je 240 milijonov, rodnost med letoma 1993 in 2016 pa naj bi upadala, kar pomeni, da bi do leta 2025 povprečno število otrok na žensko z 2,5 padlo na 2,1.

Odločitev številni vidijo kot politično

A odločitev stranke BJP je videna predvsem kot politična, saj naj bi z njo na volitvah naslednje leto prepričali predvsem hindujske volivce. V Utar Pradešu in Asamu, kjer živi veliko muslimanov, verjamejo, da imajo muslimani preveč otrok, sploh v primerjavi s hindujci, ki bi lahko postali manjšina.

Politika dveh otrok je bila v različnih oblikah uvedena v 12 zveznih državah, vendar pa so jo v štirih državah preklicali, zaradi pomanjkanja dokazov o njenem učinku. Nasprotniki zakonodaje opozarjajo tudi na neenak položaj žensk, še posebej samohranilk, in vlade pozivajo, naj raje več energije usmerjajo v promocijo kontracepcije in izobraževanja ljudi.