Mjanmarska vojska je prvič po udaru pred dvema tednoma na ulice poslala tanke. Protestniki se bojijo, da bo vojska aretirala še več ljudi. Foto: Reuters
Mjanmarska vojska je prvič po udaru pred dvema tednoma na ulice poslala tanke. Protestniki se bojijo, da bo vojska aretirala še več ljudi. Foto: Reuters

Na ulice trgovske prestolnice Jangon, prestolnice zvezne države Rakajn Sittwe in prestolnice zvezne države Kačin Myitkyina so prvič po državnem udaru znova zapeljali tanki. Telefonski operaterji so medtem strankam naročili, naj v noči z nedelje na ponedeljek ugasnejo spletne povezave, poroča Reuters.

V mestih po državi je sicer protestiralo več sto tisoč ljudi. V Jangonu so se zbrali študenti, po prestolnici Nepjido je zapeljal konvoj avtomobilov in motoristov, v obalnem mestu Dawei je protestnike spremljal koncert bobnarjev, v mestu Waimaw so protestniki peli revolucionarne pesmi. Številni po vsej državi so nosili slike Aung San Su Či.

V pokrajini Kačin na severu države je vojska pripadnike napotila k elektrarnam, kjer so izbruhnili spopadi s protestniki, ki se bojijo, da bo vojska odklopila elektriko. Vojska je proti protestnikom uporabila strelno orožje. V Kačinu so se v zadnjih letih pogosto pojavljali spopadi med vladnimi silami in uporniškimi etničnimi skupinami.

Veleposlaništva vojski: "Svet vas gleda."

Tanki v Jangonu. Foto: Reuters
Tanki v Jangonu. Foto: Reuters

Ameriško veleposlaništvo je državljanom ZDA zaradi vojaških premikov in mogočih motenj v telekomunikacijah naročilo, naj "poiščejo zatočišče". Veleposlaništva Evropske unije, Združenega kraljestva, Kanade in enajstih drugih držav so v skupni izjavi obsodila aretacije političnih voditeljev in nadlegovanje novinarjev. "Podpiramo ljudstvo Mjanmara v njihovih prizadevanjih za demokracijo, svobodo, mir in napredek. Svet vas gleda," so zapisali.

Urad Združenih narodov za človekove pravice (UNHCR) je v petek z resolucijo vojaško hunto pozval k izpustitvi Aung San Su Či in drugih političnih zapornikov ter pozval vojsko, naj preneha uporabljati prave naboje proti protestnikom.

Aretiranih več kot 350 ljudi

Pisarna Združenih narodov v Jangonu je v petek sporočila, da je bilo od državnega udara aretiranih več kot 350 ljudi. Med njimi je tudi demokratično izvoljena voditeljica Aung San Su Či, ki ostaja v hišnem priporu, ter predsednik Win Myint. Vojska stranki voditeljice očita volilne goljufije na lanskih volitvah.

Mjanmarska vojska načrtuje nove aretacije vidnih obrazov protestniškega gibanja, pri čemer so naleteli na silovit odpor ljudstva, piše Deutsche Welle.

Vojska razpisala tiralico in ukinila sodni nalog za pridržanje

Vojaški voditelji so v soboto razveljavili zakone, po katerih morajo oblasti pridobiti sodni nalog za hišne preiskave ali pridržanja, daljša od 24 ur.

Razpisali so tiralico za sedem vidnih članov protestniškega gibanja, med katerimi sta veterana študentske vstaje iz leta 1988 Min Ko Naing in Jimmy Kyaw Min Yu, pa televizijski voditelj, pisateljica, pevec in politični analitik. Grozi jim dveletna zaporna kazen zaradi "komentarjev, ki so ogrozili državno varnost".

"Zelo sem ponosna, da je tiralica zame razpisana ob Min Ko Naingu. Ujemite me, če me lahko," je na Facebooku zapisala pisateljica z vzdevkom El Pencilo.

Reuters poroča, da se je v mestih po državi zbralo več sto tisoč protestnikov. Foto: Reuters
Reuters poroča, da se je v mestih po državi zbralo več sto tisoč protestnikov. Foto: Reuters

Železničarji ustavili vlake, protestniki preprečujejo aretacije

Številni državljani medtem od petka dalje izvajajo obsežno kampanjo državljanske nepokorščine, ki vključuje stavke, kršenje policijske ure in protestiranje.

V nedeljo je po poročanju tamkajšnjih medijev v državi v sklopu stavke železniških delavcev popolnoma zastal železniški promet.

V petek so se v Jangonu razširile govorice, da vojska čez noč načrtuje aretacije več javnih uslužbencev. Ljudje so zato s kršenjem policijske ure začeli izvajati državljansko nepokorščino in se množično zbirati na ulicah, da bi preprečili morebitne aretacije.

Protestniki pozivajo k izpustitvi voditeljice Aung San Su Či. Foto: Reuters
Protestniki pozivajo k izpustitvi voditeljice Aung San Su Či. Foto: Reuters

Protestniki so ljudstvo na ulice pozivali s tolčenjem po posodah, tradicija je sicer povezana z izganjanjem hudiča. "Nismo vedeli, koga bodo odpeljali, a ko smo slišati zvok, smo odšli na ulice in se pridružili sosedom," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala lastnica trgovine v Jangonu Tin Zar. "Tudi če bodo streljali, se ne bojimo," je povedala.

Isto noč je 190 kilometrov zahodno od Jangona, v mestu Pathein, množica ljudi preplavila bolnišnico zaradi govoric, da bodo aretirali tamkajšnjega zdravnika. "Če bom imel težave, vas bom poklical na pomoč," je protestnikom dejal zdravnik Than Min Htut. V soboto je za AFP povedal, da je še vedno na prostosti in bo še naprej sodeloval v kampanji državljanske nepokorščine.

Ljudske straže za obrambo pred izpuščenimi zaporniki

V soboto so prebivalci Jangona in drugega največjega mesta Mandalay začeli organizirati ljudske straže zaradi strahu pred novimi nočnimi aretacijami, pa tudi zaradi nasilja in kraj, saj je vlada v petek napovedala izpustitev 23.000 zapornikov. "Menimo, da hoče vlada spodbuditi nasilje z izpustitvijo zapornikov med mirne protestnike," je za Reuters povedal Tin Myint, član skupine, ki je v Jangonu pridržala četverico moških.