Zaradi več razkritij o zlorabah so Avstralci že večkrat v zadnjem času odšli na ulice. Foto: Reuters
Zaradi več razkritij o zlorabah so Avstralci že večkrat v zadnjem času odšli na ulice. Foto: Reuters

Ministrski položaj tako zapuščata obrambna ministrica Linda Reynolds in pravosodni minister Christian Porter. Porterju očitajo posilstvo, ki naj bi ga zagrešil pred več kot 30 leti.

Avstralijo so ta mesec pretresle obtožbe spolnih napadov, povezanih s tamkajšnjima parlamentom in vlado. Premier Morrison je bil obenem tarča kritik, ker da se na afere ni ustrezno odzval. Samo v zadnjih dveh tednih mu je podpora, po anketah sodeč, padla z 62 na 55 odstotkov.

Najbolj odmevajo obtožbe na račun Porterja o posilstvu takrat 16-letne študentske kolegice leta 1988, ki jih sam sicer odločno zanika. Ženska je junija umrla, naredila naj bi samomor.
Poleg tega je jezo javnosti spodbudil ločen primer nekdanje politične svetovalke vladajoče Liberalne stranke Brittany Higgins, ki je februarja sporočila, da jo je leta 2019 v poslopju parlamenta posilil moški kolega. Kmalu zatem so tega moškega podobnih dejanj obtožile še tri ženske.

Reynoldsova je tarča kritik, ker je Higginsovo označila za "lažnivo kravo". Sicer se je branila, da se ta izjava ni nanašala na resničnost trditev o samem posilstvu, ampak na očitke Higginsove, da ji takrat, ko se je to zgodilo, ni nudila zadostne podpore. Reynoldsova je pozneje privolila v poravnavo v tožbi Higginsove zaradi klevetanja.

Še več obtožb

Tako Porter kot Reynoldsova sta zdaj na bolniški odsotnosti, po vrnitvi na delovno mesto pa bosta očitno zasedla precej nižja položaja v vladi, kot sta jih doslej. Na čelu pravosodnega ministrstva bo Porterja nasledila Michaelia Cash, na čelu obrambnega ministrstva pa Reynoldsovo Peter Dutton.

Poleg tega so avstralske oblasti v preteklih tednih prizadele še nove obtožbe o spolnem nasilju in nadlegovanju. Tako so med drugim prišle na dan fotografija nekega vladnega uslužbenca, kako masturbira na mizi neke poslanke, pa obtožbe na račun poslanca v eni od zveznih držav o posilstvu prostitutke ter opravičila nekega drugega poslanca, ker je po spletu nadlegoval ženske.