Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vzporedne ankete kažejo, da so Liberalni demokrati (LDP), ki jih je Abe vodil do svojega odstopa leta 2020, osvojili več kot polovico od 125 stolčkov v 248-članskem zgornjem domu.

Projekcije so LDP-ju in njihovim koalicijskim partnerjem Komeito obetale več kot 63 sedežev. NHK poroča, da bosta koalicijski partnerici osvojili od 69 do 83 sedežev. Koalicija potrebuje 55 stolčkov, da bi ohranila večino v zgornjem domu japonskega parlamenta.

Japonsko še vedno pretresa petkov atentat na Abeja, premierja z najdaljšim stažem v zgodovini moderne Japonske. Abe je bil ustreljen med predvolilnim shodom v mestu Nara na jugu države.

Politični analitiki menijo, da bi lahko atentat še okrepil podporo vladajoči Liberalnodemokratski stranki in zavezniški stranki Komeito.

Volivci na volišču v Tokiu. Foto: Reuters
Volivci na volišču v Tokiu. Foto: Reuters

Javnomnenjske raziskave so sicer že pred atentatom kazale na močno podporo koalicije pod vodstvom Abejevega zaveznika Fumia Kišide.

Zaradi atentata so politične stranke v petek prekinile kampanjo, ki se je nato v soboto nadaljevala. V ospredju kampanje sta naraščanje cen, ki čedalje bolj skrbi Japonce, in grožnja težav v oskrbi z elektriko v času, ko se država spoprijema z vročinskim valom.

Na Japonskem vsake tri leta volijo polovico od 248 članov zgornjega doma parlamenta. Volitve v manj vplivni zgornji dom japonskega parlamenta veljajo za neke vrste izrekanje podpore aktualni vladi.

Krepka zmaga koalicije bi lahko Kišidi pomagala utrditi oblast in mu omogočila povečati vojaške izdatke. Morda bi mu uspelo celo spremeniti japonsko pacifistično ustavo, s čimer bi lahko obrambne sile preoblikoval v običajno vojsko, za kar si je prizadeval tudi Abe.

Okrepljeni varnostni ukrepi

Policisti pred rezidenco ubitega nekdanjega premierja Abeja. Foto: Reuters
Policisti pred rezidenco ubitega nekdanjega premierja Abeja. Foto: Reuters

Napad na Abeja sicer še zmeraj močno odmeva na Japonskem. Na sobotnem predvolilnem shodu premierja Kišide v mestu jugozahodno od Tokia so povečali navzočnost policije, prav tako so na prizorišče namestili detektor za odkrivanje kovin, kar je za Japonsko po poročanju Reutersa nenavaden varnostni ukrep.

Sorodna novica Atentat na Šinza Abeja kot "precedenčni dogodek" za Japonsko? Niti ne.

Policija medtem nadaljuje preiskavo umora nekdanjega premierja, ki ga je izvedel 41-letni nekdanji marinec Tecuja Jamagami. Nekdanjega premierja je ustrelil z doma narejeno puško, med aretacijo pa se ni upiral ali poskušal zbežati.

V vozilu napadalca našli pripomočke za improvizirano puško

Policija je v Nari zasegla tudi motorno kolo in avtomobil napadalca. V vozilu so našli pladnje, zavite v aluminijasto folijo, v katerih naj bi sušil smodnik za improvizirano puško, in lesene deske z luknjami, ki jih je uporabljal za strelske vaje. Japonski mediji medtem poročajo, da je sprva načrtoval bombni napad.

Nezaposleni 41-letnik je policiji povedal, da je napad načrtoval več mesecev. Abeja je obtožil povezav z verskim kultom, ki ga krivi za finančni propad svoje matere. Po poročanju medijev naj bi šlo za sekto korejskega ustanovitelja San Myung-muna, ki ima pripadnike v številnih državah, tudi na Japonskem.