Število novih okužb z novim virusom je prvič od izbruha upadlo, sporoča WHO. Foto: EPA
Število novih okužb z novim virusom je prvič od izbruha upadlo, sporoča WHO. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik WHO-ja Mike Ryan je pojasnil, da število okužb v najbolj prizadeti provinci Hubej stalno narašča, zunaj province pa ne.

V celinski Kitajski je število žrtev v zadnjem dnevu naraslo za 73, kar je največ do zdaj. Skupaj je v državi, kjer je virus, ki povzroča nenavadno obliko pljučnice, tudi izbruhnil, zahteval 563 smrtnih žrtev, veliko večino prav v provinci Hubej. Po en človek je umrl v Hongkongu in na Filipinih. Okuženih je 28.200 ljudi.

Umrl zdravnik, ki je prvi opozoril na virus

Po prvotni zmedi glede stanja 34-letnega kitajskega zdravnika Li Venlianga, ki je prvi opozarjal na smrtonosni virus, je bolnišnica v Vuhanu, kjer se je zdravil zaradi okužbe s koronavirusom, potrdila, da je umrl, poroča BBC. Li je delal kot oftalmolog v osrednji bolnišnici v Vuhanu, mestu, kjer je virus izbruhnil, ko je kolege zdravnike 30. decembra lani opozoril na pojav novega virusa in jih pozval, naj nosijo zaščitne obleke, da se ne bi okužili.

Ker so lokalne oblasti hotele prikriti pojav novega virusa, so ga čez štiri dni poklicali na policijo, kjer je moral podpisati pismo, v katerem so ga obtožili, da je z lažnimi izjavami resno kršil družbeni red. Bil je med osmimi ljudmi, ki jih je policija preiskovala zaradi širjenja govoric. Lokalne oblasti so se mu sicer pozneje opravičile, Li pa se je v januarju okužil z virusom.

Ladji za križarjenje, na katerih so potrdili okužbe pri potnikih, sta zasidrani pred Japonsko in Hongkongom. Foto: Reuters
Ladji za križarjenje, na katerih so potrdili okužbe pri potnikih, sta zasidrani pred Japonsko in Hongkongom. Foto: Reuters

V Vuhanu pa so končali še drugo bolnišnico od izbruha virusa, saj se mesto spopada s pomanjkanjem prostora za okužene bolnike. Kot navaja nemški portal Deutsche Welle, naj bi skupina bolnikov v tej bolnišnici začela poskusno jemati nova protivirusna zdravila.

V Italiji so medtem dva huje obolela zaradi virusa že začeli zdraviti z "eksperimentalno protivirusno terapijo" na podlagi priporočil WHO-ja. Začeli so ju zdraviti z zdravilom lopinavir/ritonavir, ki ga uporabljajo pri okužbah s HIV-om, in zdravilom remdesivir, ki ga uporabljajo pri zdravljenju ebole, so sporočili iz bolnišnice Spallanzani, kjer ju zdravijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Novi primeri okužb na ladji za križarjenje

Deset novih primerov so diagnosticirali na ladji za križarjenje z okoli 3.700 ljudmi na krovu, ki je že drugi dan pred japonsko obalo. Predtem so okužbo potrdili pri desetih potnikih, ki so jih prepeljali v bolnišnico.

Še ena ladja za križarjenje z okoli 3.600 ljudmi na krovu je že drugi dan tudi pred obalo Hongkonga. Okužbo s koronavirusom so do zdaj potrdili pri treh potnikih s te ladje. Pri treh članih posadke pa so potrdili okužbo z virusom gripe tipa B, zdravijo se v bolnišnici.

Novorojenček v stabilnem stanju

V porodnišnici v Vuhanu so novorojenčku le 30 ur po rojstvu diagnosticirali okužbo z novim koronavirusom. Pri materi so okužbo potrdili pred porodom, za zdaj pa ni jasno, kako se je bolezen prenesla. Kot navajajo zdravniki, je šlo za "vertikalni prenos", kar pomeni, da se je virus na novorojenčka prenesel bodisi med nosečnostjo, porodom ali takoj po porodu. Kot poroča BBC, je dojenček v stabilnem stanju.

Odložitev letnega zasednja parlamenta?

Medtem Peking zaradi izbruha novega koronavirusa razmišlja o odložitvi rednega letnega zasedanja parlamenta. Nacionalni ljudski kongres, ki ga sestavlja približno 3000 članov, se običajno zbere marca, zasedanje pa traja najmanj deset dni. Odložitev bi bila prva, odkar so leta 1995 sprejeli trenutno razpored za marčevsko zasedanje.

Umrl zdravnik, ki je prvi opozoril na novi virus