Potnike, ki prihajajo iz Kitajske, pregledujejo tudi na letališču v Kabulu. Foto: EPA
Potnike, ki prihajajo iz Kitajske, pregledujejo tudi na letališču v Kabulu. Foto: EPA

Moški je na Filipine prišel z 38-letno Kitajko, ki je prav tako okužena. Prejšnji teden so ga sprejeli v bolnišnico v Manili, kjer pa je zaradi hude pljučnice umrl, piše BBC. Moški naj bi imel že prej zdravstvene težave. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da se je kitajski državljan z virusom okužil pred prihodom na Filipine. S Filipinov sicer poročajo o še dveh potrjenih primerih okužbe z novim virusom.

Širjenje prek prebavnega trakta?

Kitajski strokovnjaki so na podlagi preiskav ugotovili, da bi se virus med ljudmi lahko širil prek prebavnega trakta. Do tega odkritja so prišli s preučevanjem vzorcev blata in rektalnih brisov pri bolnikih.

Veliko okuženih s koronavirusom je namreč imelo simptome, ki so značilni za diarejo, ne pa tudi drugih simptomov, kot je visoka vročina, ki so običajni pri okužbi z virusom. Pri simptomih diareje je mogoč fekalno-oralni prenos virusa, zlasti ob pomanjkljivem umivanju rok ali neustreznem čiščenju sanitarij. V nekaterih delih Kitajske so javne sanitarije precej pogoste.

Prva žrtev koronavirusa izven Kitajske

Novi virus je v zadnjih 24 urah zahteval 46 novih žrtev, vse v kitajski pokrajini Hubej, tako da je skupno število umrlih naraslo na 305. Z virusom je po svetu okuženih 14.380 ljudi. O okužbah z virusom, ki je izbruhnil konec decembra v Vuhanu in povzroča virusno pljučnico, poročajo iz več kot 25 držav.

Vse več držav po svetu se odloča za odpovedi poletov na Kitajsko in v nasprotni smeri ter zavrača tujce, ki so obiskali Kitajsko. Za ta ukrep so se po ZDA, Avstraliji in drugih državah zdaj odločili tudi Filipini, Vietnam in Nova Zelandija.

Kitajska karanteno širi zunaj Hubeja

Kitajska postaja zaradi novega virusa vse bolj izolirana. Foto: AP
Kitajska postaja zaradi novega virusa vse bolj izolirana. Foto: AP

Kitajske oblasti so danes razglasile karanteno za desetmilijonsko mesto Vendžou v provinci Džedžiang, kjer so doslej potrdili 265 okužb z novim virusom. V pokrajini Hubej so oblasti zaradi epidemije koronavirusa odredile karanteno za 14 mest, mesto Vendžou pa je prvo, ki ni na območju te pokrajine.

V mestu, ki je od Vuhana oddaljeno več kot 800 kilometrov, so odpovedali vse javne dogodke, zaprli vse prometne povezave in drastično omejili gibanje prebivalcev mesta. Vsaka dva dni bo smel po en član gospodinjstva zapustiti stanovanje, da bi priskrbel vse nujne potrebščine za preživetje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Konec praznovanj ob kitajskem novem letu

Plakat v Seulu, ki opominja na zaščitne ukrepe pred novim virusom. Foto: AP
Plakat v Seulu, ki opominja na zaščitne ukrepe pred novim virusom. Foto: AP

Na Kitajskem se sicer končujejo podaljšani prazniki ob kitajskem novem letu, kar pomeni, da se bodo začeli ljudje vračati domov, čeprav bodo številna podjetja zaradi širjenja virusa zaprta še najmanj en teden. Prav tako naj bi zaprti ostali uradi in šole.

Da bi država zajezila obsežne posledice virusa in podjetjem zagotovila nekaj manevrskega prostora, bo kitajska centralna banka v gospodarstvo vložila 156 milijard evrov, so danes sporočili iz banke. Številne multinacionalke in druga podjetja so namreč zaradi nezadržnega širjenja virusa prisiljeni ustavljati proizvodnjo.

Oblasti so medtem proizvajalce medicinske opreme pozvale, naj pospešijo proizvodnjo opreme, ki je potrebna za nadzor in preprečevanje širjenja virusa.

Število okuženih z novim virusom je že preseglo število okuženih z virusom sars, ki se je leta 2003 razširil v več kot 20 držav, a je stopnja smrtnosti pri novem virusu manjša.

Države z letali umikajo svoje državljane iz Vuhana

Skupno je že več kot 30 letalskih družb ustavilo svoje povezave s Kitajsko – nekatere za določen čas, druge do preklica, vse več držav pa v enajstmilijonski Vuhan pošilja svoja letala, s katerimi evakuirajo svoje državljane v domovino. Vsi morajo po prihodu domov najprej za 14 dni v karanteno.

Nemčija je 102 svoja državljana in 22 tujih pripeljala domov v soboto. Med njimi sta bila dva okužena s koronavirusom, poroča Deutsche Welle.

Francija evakuirala 250 ljudi iz 30 držav

Francija je državljane EU-ja evakuirala danes. V vojaškem letalskem oporišču Istres-Le Tube v bližini Marseilla je pristalo letalo z 250 potniki, ki so jih evakuirali iz Vuhana. Poleg francoskih so bili na letalu tudi državljani iz 30 drugih držav, so potrdile francoske oblasti.

Na letalo je bilo 65 Francozov in "veliko drugih Evropejcev", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. V petek je v istem oporišču že pristalo letalo s 180 ljudmi. Nihče izmed potnikov obeh letov naj ne bi kazal simptomov okužbe.

Iz Vuhana so danes evakuirali tudi 167 državljanov Maroka. Kot poroča AFP, bodo potniki v karanteni pod nadzorom ostali 20 dni.

Poteka tudi postopek evakuacije Poljakov, ki želijo zapustiti Vuhan. Prav tako je proti Vuhanu poletelo vojaško letalo iz Rima, v ponedeljek naj bi evakuirala 67 ljudi. Za evakuacijo državljanov iz tega mesta sta se med drugim odločili tudi Japonska in Južna Koreja.

Žrtev novega virusa vedno več