Galebi na Novi Zelandiji so ogroženi, zato so vsi posegi v njihove kolonije posebej tvegani. Tokratni je uspel. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Galebi na Novi Zelandiji so ogroženi, zato so vsi posegi v njihove kolonije posebej tvegani. Tokratni je uspel. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Galebe so preselili z obale Aucklanda, kjer bodo gradili terminal za trajekte, potreben za jadralsko tekmo, ki bo v mestu potekala leta 2021.

V zadnjih desetletjih močno upada število galebov na Novi Zelandiji, številne kolonije so povsem izginile.

Strokovnjaki opozarjajo, da je njihova množična preselitev "tvegana" in da se zaradi nje počutijo neprijetno.

Mestni svet je nov prostor za kolonijo galebov uredil 150 metrov od njihovega prejšnjega doma. Da bi pritegnili ptice, so med drugim namestili umetno izdelane galebe, iz stare kolonije pa so prinesli trske in drug material, znan pticam.

Tim Lovegrove iz mestnega sveta je dejal, da je bila preselitev "zelo uspešna". Avgusta lani so posamezne ptice začele prihajati v novo kolonijo, sredi januarja pa jih je bilo tam že več kot 1500.

Svetovalec na področju okoljevarstva Paul Kennedy je dejal, da gre po njegovih podatkih za največjo množično preselitev ptičje kolonije na Novi Zelandiji. Zato naj bi šlo za pomemben pilotski projekt, saj postaja država vse bolj urbanizirana, obalna območja pa se namenjajo gradnji ali pa jih preplavlja povišana gladina morja.

Galebi so ogroženi zaradi treh dejavnikov. Zaloge rib so vse manjše zaradi spremenjenih morskih razmer in intenzivnega ribarjenja. Ob tem se obalna območja namenjajo tudi za kmetijstvo in živinorejo, grožnjo pa predstavljajo tudi škodljivci, kot so podgane, ki jedo mladiče galebov.

Ne glede na uspeh tega projekta morajo oblasti na Novi Zelandiji po Kennedyjevem mnenju resno razmisliti, kako naj zaščitijo divje živali v urbanih območjih. Mesta se namreč povečujejo, postajajo vse gostejša in zahtevnejša.