Putin je Kima obiskal še drugič v devetih mesecih. Foto: Reuters
Putin je Kima obiskal še drugič v devetih mesecih. Foto: Reuters

Namestnik zunanjega ministra Kim Hong Kyun je ruskemu veleposlaniku Georgiju Zinovievu posredoval stališče Seula do dogovora in vojaškega sodelovanja med Rusijo in Severno Korejo, so dodali.

Južnokorejski zunanji minister Cho Tae Yul in ameriški državni sekretar Antony Blinken sta dogovor obsodila kot resno grožnjo regionalnemu miru in stabilnosti. Cho in Blinken sta v telefonskem pogovoru v četrtek razpravljala tudi o tem, kako se odzvati na vrh med Putinom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, in se strinjala, da razmere "pozorno spremljata".

Blinken je dejal, da ZDA podpirajo južnokorejske odzive na varnostne grožnje.

Sorodna novica Putin pravi, da bi Rusija lahko začela dobavljati orožje Severni Koreji

Dogovor med Moskvo in Pjongjangom predvideva, da bo v primeru oborožene agresije druga država napadeni nemudoma ponudila vojaško pomoč.

Po Chojevih besedah je vsakršno sodelovanje, ki krepi severnokorejske vojaške zmogljivosti, jasna kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN-a.

Vojaške vaje Južne Koreje. Foto: Reuters
Vojaške vaje Južne Koreje. Foto: Reuters

ZDA bodo po drugi strani "razmislile", kako se odzvati na ruske in severnokorejske grožnje mednarodnemu miru in stabilnosti.

Predstavnik State Departmenta Matthew Miller je dejal, da ZDA še posebej skrbi Putinovo nakazovanje, da bi Rusija lahko dobavila orožje Severni Koreji.

Kot je dejal Miller, bi pošiljke ruskega orožja Pjongjangu "destabilizirale korejski polotok in potencialno, odvisno od tipa orožja, kršile resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki jo je Rusija podprla”.

Putinovo svarilo Južni Koreji

Cho se je po telefonu pogovarjal tudi z japonskim zunanjim ministrom Yokom Kamikawo, oba pa sta izrazila "resno zaskrbljenost" zaradi dogovora med Moskvo in Pjongjangom.

Južnokorejski svetovalec za nacionalno varnost Chang Ho Jin pa je dejal, da bo kot odziv na dogovor Seul zdaj vnovič razmislil o dobavi orožja Ukrajini.

Putin, ki se je s Kimom srečal še drugič v devetih mesecih, je Južno Korejo posvaril, da bi naredila "veliko napako", če bi se odločila dobaviti orožje Ukrajini, in da bo Moskva na tako potezo odgovorila na način, ki bi bil za Seul "boleč".

Južna Koreja, vse večja izvoznica orožja z dobro opremljeno vojsko in podporo ZDA, je Ukrajini dobavila pomoč in logistično podporo ter se pridružila sankcijam proti Moskvi, ima pa država uveljavljeno politiko, da vojskujočim se državam ne pošilja orožja, poroča Guardian.

Pjongjang gradi zid na meji med Korejama

Severna Koreja je na svoji strani demilitariziranega območja meje z Južno Korejo začela graditi odseke od dva do tri metre visokega betonskega zidu, dokazuje primerjava satelitskih posnetkov. Kot so za BBC ocenili analitiki, je Pjongjang do odsekov zidu speljal ceste in očistil štiri kilometre zaraščenega območja, kar nakazuje na namero izvidniške dejavnosti na obmejnem območju.

Odločitev za gradnjo zidu je po ocenah strokovnjakov neobičajna. Pjongjang gradi zid med zaostrovanjem napetosti med državama s čezmejnim pošiljanjem balonov, nameščanjem zvočnikov na obmejno območje in z nedovoljenimi prestopi meje severnokorejskih vojakov.