Vladimir Putin v Hanoju. Foto: Reuters
Vladimir Putin v Hanoju. Foto: Reuters

Putin je to možnost omenil novinarjem v Hanoju, kamor je pripotoval dan po obisku Severne Koreje, kjer je s tamkajšnjim voditeljem Kim Džong Unom podpisal obrambni sporazum.
Zahodne države obravnavajo Severno Korejo zaradi razvoja jedrskega orožja in balističnih raket kot izobčenko, na vse tesnejše vezi med Moskvo in Pjongjangom pa gledajo z zaskrbljenostjo.

Putin je ta mesec zagrozil, da bi Rusija lahko začela dobavljati orožje državam, ki jih Zahod obravnava kot sovražne, saj Zahod Ukrajini dobavlja orožje in dopušča, da ukrajinska vojska orožje uporablja tudi za tarče znotraj Rusije. Ena od prejemnic ruskega orožja bi bila lahko tudi Severna Koreja, je dejal Putin. "Poudaril sem, tudi v Pjongjangu, da si potemtakem pridržujemo pravico, da dobavljamo orožje drugim regijam po svetu. Glede na to, da imamo s Severno Korejo skupne dogovore, tega ne izključujem," je dejal.

Sorodna novica Rusija in S. Koreja sklenili strateško partnerstvo, ki predvideva vzajemno pomoč v primeru agresije

Sporazum, ki sta ga Putin in Kim podpisala v sredo, zavezuje strani, da v primeru vojaške agresije proti eni od njiju druga napadeni državi zagotovi takojšnjo vojaško pomoč. Putin je dejal, da Moskva pričakuje, da bo naveza s Severno Korejo služila kot svarilo Zahodu, da pa ni nobene potrebe mobilizirati severnokorejske vojake za boj v Ukrajini. "Kar se tiče možnosti, da bi nekako uporabili kapacitete drug drugega v konfliktu v Ukrajini, tega ne prosimo nikogar, tega nam ni nihče ponudil, torej tudi nobene potrebe ni po tem," je zatrdil.

ZDA in Ukrajina medtem trdijo, da je Severna Koreja Rusiji že dobavila znatne količine bomb in balističnih raket, kar Moskva in Pjongjang zanikata.

Svarilo Južni Koreji

Putin je tudi dejal, da bi Južna Koreja delala "veliko napako", če bi se odločila dobaviti orožje Ukrajini, in da bo Moskva na tako potezo odgovorila na način, ki bi bil za Seul "boleč".

Južnokorejska agencija Yonhap namreč poroča, da naj bi Seul po podpisu sporazuma med Rusijo in Severno Korejo preučil možnost dobave orožja Ukrajini.

Putin se je dotaknil tudi teme jedrskega orožja in dejal, da Moskva razmišlja o morebitnih spremembah svoje doktrine glede njihove uporabe. Po besedah ruskega predsednika ga v to silijo spreminjajoči se nazori ruskih nasprotnic glede uporabe jedrskega orožja. Po obstoječi ruski doktrini lahko država uporabi jedrsko orožje zgolj v odgovor na jedrski napad ali v primeru konvencionalnega napada, ki predstavlja eksistencialno grožnjo državi.

Od začetka vojne v Ukrajini so nekateri ruski jastrebovski vojaški analitiki zagovarjali, da bi morala Moskva razmisliti o reviziji doktrine in celo izvesti neke vrste jedrski napad, ki bi morda "streznil" njene nasprotnice na Zahodu. Putin je novinarjem povedal, da Rusija razmišlja o spremembi svoje doktrine, ker njeni potencialni sovražniki razvijajo "nove elemente", povezane z znižanjem praga za uporabo jedrskega orožja. Putin je sicer od začetka invazije v Ukrajini Zahod večkrat posvaril, da tvega svetovni konflikt, če se še bolj vplete v vojno.

Putin je ta teden v Severni Koreji podpisal obrambno pogodbo s Severno Korejo. Foto: Reuters
Putin je ta teden v Severni Koreji podpisal obrambno pogodbo s Severno Korejo. Foto: Reuters

Putin v Vietnamu utrjuje vezi med državama

Putin je sicer danes v Hanoju poudaril pomen širitve strateškega partnerstva Rusije z Vietnamom, kjer se je prvi dan državniškega obiska srečal z vietnamskim kolegom To Lamom. Ta je izrazil željo po krepitvi obrambnega in varnostnega sodelovanja z Moskvo.

Lam in Putin sta na srečanju sprejela izjavo o nadaljnjem poglabljanju vsestranskega strateškega partnerstva med državama in podpisala več kot deset sporazumov o sodelovanju na področjih energetike, pravosodja, izobraževanja in civilnih jedrskih projektov.

Vietnamski predsednik je po pogovorih dejal, da želita državi ob varnostnih izzivih v regiji in svetu tudi okrepiti sodelovanje na področju obrambe in varnosti. "Rusija pripisuje velik pomen krepitvi odnosov z Vietnamom," pa je dejal Putin. Kot je povedal, imata državi enaka ali zelo podobna stališča do ključnih mednarodnih vprašanj.

Strani sta tudi izrazili obojestranski interes za ustvarjanje "ustrezne varnostne arhitekture v azijsko-pacifiški regiji, ki bi temeljila na načelih neuporabe sile in mirnega reševanja sporov", je dejal ruski predsednik.

Lam ni mogel prehvaliti Putina. Foto: Reuters
Lam ni mogel prehvaliti Putina. Foto: Reuters

Lam po poročanju BBC-ja kar ni mogel prehvaliti Putina in mu je tudi čestital za nedavno ponovno zmago na predsedniških volitvah. "Čestitke našemu tovarišu, ki je na nedavnih predsedniških volitvah prejel prepričljivo podporo, kar še poudarja zaupanje ruskega naroda vanj," je dejal Lam.

To je Putinov peti obisk v Vietnamu, ki velja za tesnega zaveznika Moskve še iz obdobja hladne vojne, in njegov prvi v tej jugovzhodni državi po letu 2017. Poznavalci Putinov obisk Vietnama, še posebej v kombinaciji z obiskom Severne Koreje, interpretirajo kot prikaz diplomatske podpore, ki jo Rusija še vedno uživa v regiji.

V Vietnam prihajajo zdaj še ameriški predstavniki

ZDA so obisk kritizirale, češ da daje Putinu platformo za promocijo svoje vojaške operacije v Ukrajini, poroča BBC.

V odgovor na Putinov obisk bo Hanoj v petek obiskal visok ameriški uradnik, pomočnik državnega sekretarja za vzhodnoazijske in pacifiške zadeve Daniel Kritenbrink, ki bo potrdil podporo ZDA Vietnamu. Kritenbrink se bo srečal z visokimi vietnamskimi predstavniki in poudaril močno zavezanost ZDA izvajanju celovitega strateškega partnerstva z Vietnamom, je sporočil State Department.

Finančna ministrica ZDA Janet Yellen je sicer danes dejala, da Washingtona ne skrbijo vezi Vietnama z Rusijo. "Vietnam ima politiko in strategijo sodelovanja s številnimi različnimi državami in za nadaljevanje našega partnerstva prekinitev vezi z Rusijo ni pogoj."

Washington se je v zadnjih letih močno zbližal z Vietnamom, ki ga je septembra lani obiskal tudi predsednik Joe Biden. Državi sta se kljub ranam iz časa vietnamske vojne večinoma spravili, okrepili sta tudi vojaške in gospodarske vezi.

Podpisali sta tudi sporazum o okrepljenem strateškem partnerstvu, ki vključuje močno tehnološko komponento, pri čemer so ZDA Vietnamu ponudile svojo podporo pri spoprijemanju s kitajskimi prizadevanji.