Foto: EPA
Foto: EPA

Velike modne znamke še vedno odpovedujejo naročila, s tem pa se stiske delavcev samo še poglabljajo, piše Deutsche Welle.

Na milijone tekstilnih delavcev je bilo zaradi karantene odpuščenih ali pa ostaja na čakanju.

Predsednik bangladeške zveze tekstilnih delavcev (BGMEA) opozarja pred težkimi posledicami za delavce, ki so ostali ob že tako mizerni zaslužek. Evropska unija se je na poziv odzvala z izrednim skladom za financiranje teh delavcev, kar sicer pomaga, a zgolj blaži nastalo škodo.

Foto: EPA
Foto: EPA

Od izbruha pandemije je bilo odpovedanih kar za 2,8 milijarde evrov naročil, od tega jih je več kot 50 odstotkov od evropskih kupcev.

Prodajalci zahtevajo popust

Ta azijska država je finančno močno odvisna od izvoza tekstila, ki predstavlja kar 80 odstotkov celotnega izvoza Bangladeša. Tekstilna industrija zaposluje okoli 4 milijone delavcev, večina od tega so šivilje, katerih zaslužek hrani celotno družino.

Odpovedana naročila pa niso edina težava, s katero se spopadajo bangladeški tekstilni delavci za časa krize. Pogosto namreč trgovci z Zahoda, predvsem iz anglosaških držav, zdaj zahtevajo popuste na izdelke, tudi do 50 odstotkov.