Sydney so zajele obsežne poplave. Foto: EPA
Sydney so zajele obsežne poplave. Foto: EPA

"Znašli smo se med življenjem in smrtjo," je dejala ministrica za izredne razmere v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales Stephanie Cooke. Ob tem je izpostavila nevarnost hudourniških poplav, poplav rek in erozije obale.

Vremenoslovci so namreč napovedali nove padavine. Na določenih območjih od reki Nepean naj bi zapadlo 350 milimetrov padavin. Ob tem pa prihajajo poročila, da se je že ponoči začel razlivati glavni jez v Sydneyju, kar oblastem povzroča še dodatne skrbi, poroča BBC.

Zaradi obilnih padavin je bilo v zadnjih 24 urah 83 poplavnih dogodkov.

Ministrica je opozorila prebivalce, naj se izogibajo nenujnim potovanjem. Njena opozorila prihajajo po tem, ko je umrl moški, ki je padel iz kajaka na reki Parramatta v zahodnem Sydneyju. Reševalci so ga poskusili oživiti, a neuspešno.

Strokovnjaki pravijo, da so izredne razmere zaradi poplav še poslabšali podnebne spremembe in vremenski pojav La Niña. La Niña se razvije, ko močni vetrovi odpihnejo tople površinske vode Pacifika stran od Južne Amerike proti Indoneziji. Namesto njih prihajajo na površje hladnejše vode.