V Indiji zaradi nezakonito proizvedenega alkohola vsako leto v povprečju umre okoli tisoč ljudi. Foto: EPA
V Indiji zaradi nezakonito proizvedenega alkohola vsako leto v povprečju umre okoli tisoč ljudi. Foto: EPA

Žrtve, večinoma revnejši delavci in kmetje iz treh okrožij v Pandžabu, so zboleli v sredo, potem ko so pili alkohol. Že v sredo so poročali o prvih smrtih. Do petka zvečer je umrlo 21 ljudi, do sobote zvečer pa že najmanj 86. Žrtev je verjetno še več, ker so več ljudi, umrlih v zadnjih dneh, pokopali pred obdukcijo.

Oblasti so v zvezi z zastrupitvami uvedle preiskavo. Policija je doslej aretirala 25 ljudi, domnevno vpletenih v nezakonito trgovino z alkoholom, med njimi proizvajalce.

Trgovina z nezakonito proizvedenim alkoholom je v Indiji dokaj razširjena. Tak alkohol je namreč precej cenejši od tistega iz industrijske proizvodnje, za liter je treba odšteti okoli deset rupij (11 centov). Proizvajalci v pijačo pogosto dodajo metanol, ki pa že ob zaužitju v majhnih količinah lahko povzroči slepoto, okvaro ledvic in tudi smrt.

Lani je tako zaradi zastrupitve z alkoholom umrlo 151 delavcev s plantaže čaja, kar je bil eden najhujših primerov v zadnjih letih. Sicer v Indiji zaradi nezakonito proizvedenega alkohola vsako leto v povprečju umre okoli tisoč ljudi.