Ameriški rušilec USS Decatur in kitajska vojaška ladja sta se približala na le 40 metrov. Foto: Reuters
Ameriški rušilec USS Decatur in kitajska vojaška ladja sta se približala na le 40 metrov. Foto: Reuters
Otočje Spratly
Eden izmed otočkov v otočju Spratly v Južnokitajskem morju, ki si jih lasti Kitajska. Foto: Reuters

Kitajska vojaška ladja se je v nedeljo le na okoli 40 metrov približala ameriškemu rušilcu USS Decatur, ki je plul po Južnokitajskem morju, kjer je izvajal "operacijo svobodne plovbe", ko se je na manj kot 12 morskih milj približal morskima grebenoma Gaven in Johnson v otočju Spratly, na katerem je Kitajska zgradila vrsto vojaških objektov. Peking si lasti skoraj celotno Južnokitajsko morje, posamezne dele pa si lastijo tudi Tajvan, Filipini, Brunej, Malezija in Vietnam.

Ameriška mornarica je nevarno zbližanje ladij označila za "nevarno in neprofesionalno", kitajsko obrambno ministrstvo pa je protestiralo zaradi ogrožanja kitajske suverenosti.

"Ne želimo izzivati"
Pentagon se je na incident odzval z napovedjo obsežnih vojaških vaj svoje tihomorske flote v mednarodnih vodah, a tik ob teritorialnih vodah Kitajske v Južnokorejskem morju, ki bodo potekale v novembru. Sodelovale bodo vojaške ladje, bojna letala in vojska, z vajami pa želijo Pekingu pokazati svojo moč in opozoriti na to, da se bo Washington odzval na vsakršno izzivanje, poroča CNN. V tem času bodo ameriške sile tako plule neposredno ob kitajskih ladjah, ameriški uradniki pa pomirjajo, da se nikakor ne nameravajo zapletati se v incidente.

Srečanja kot po tekočem traku odpovedana
Kot poroča Uroš Lipušček, sodelavec RTV Slovenije iz Pekinga, je nedavni incident samo še en primer, ki dokazuje, da se soočenje med obema državama širi s trgovinskega tudi na druga področja. Ameriško-kitajski varnostni in diplomatski dialog, ki bi moral biti sredi oktobra, je odpovedan, Kitajci eni od ameriških vojnih ladij niso dovolili obiskati Hongkonga, ZDA pa so Tajvanu kljub kitajskemu protestu odobrile novo vojaško pomoč. Kitajska je poleg tega odpovedala srečanje poveljnikov kitajske in ameriške mornarice, odpovedano je bilo tudi načrtovano srečanje med obrambnima ministroma v Pekingu.

Zaostrovanju med obema državama ni videti konca. V Pekingu izjavljajo, da ne bodo klonili pod ameriškimi pritiski, in se pripravljajo na dolgoročno soočenje. A ekonomisti opozarjajo, da bo Kitajska v carinski vojni bolj prizadeta kot ZDA, nikakor pa ne toliko, da bi se morala vdati. Kitajski izvoz v ZDA namreč predstavlja le nekaj več kot tri odstotke njenega bruto proizvoda.

V ponedeljek se bo v Pekingu na poti iz Severne Koreje ustavil ameriški državni sekretar Mike Pompeo, a v Pekingu od njegovega obiska nihče ne pričakuje kakršnega koli napredka v reševanju odprtih vprašanj, dodaja Lipušček.