Ameriška bojna ladja USS America. Foto: EPA
Ameriška bojna ladja USS America. Foto: EPA

Kitajska je pred dnevi dve otočji v Južnokitajskem morju, domnevno bogati z nafto in zemeljskim plinom, dele katerih si lastijo tudi Malezija, Vietnam, Filipini, Tajvan in Brunej, razglasila za kitajski upravni enoti z lokalnima vladama.

Vladna raziskovalna ladja Haiyang Dizhi se je ob tem v nedorečenih vodah zapletla v več incidentov. ZDA so dogajanje označile za "nasilniško obnašanje" Kitajske in jo pozvale, naj nemudoma prenehajo.

Pretekli teden je kitajska vladna ladja, domnevno v spremstvu ladij kitajske obalne straže, nekaj časa v nedorečenih vodah zasledovala vrtalno ladjo malezijske naftne družbe in se nato zasidrala pred obalo Malezije.

Kitajska navedbe ZDA zanika, "konfrontacija" z malezijsko ladjo pa se po trditvah zunanjega ministrstva za Reuters ni nikoli zgodila.

Predtem naj bi Haiyang Dizhi 8 podoben manever izvedel pred obalo Vietnama, kitajska obalna straža pa je blizu otočja Paracel potopila vietnamsko ribiško ladjo.

ZDA trdijo, da Kitajska izkorišča osredotočanje držav jugovzhodne Azije na boj proti koronavirusu in položaj zlorablja za "ustrahovanje svojih sosed".

Washington je v Južnokitajsko morje, kjer imajo vojaške kapacitete skoraj vse države, ki si lastijo vode in otočja, zdaj napotil še dve svoji vojaški ladji.

Ameriške ladje v vodah, ki si jih lastijo Kitajska, Vietnam in Malezija

Sorodna novica Kitajska krepi nadzor nad nedorečenimi območji Južnokitajskega morja

Ameriška bojna ladja USS America ter križarka USS Bunker Hill sta bili napoteni in že delujeta v Južnokitajskem morju, je sporočila tiskovna predstavnica ameriškega poveljstva za indopacifiško območje Nicole Schwegman, ki ni razkrila točne lokacije ameriških ladij.

Neimenovani varnostni viri so za Al Džaziro ob tem potrdili, da so ameriške sile v bližini kitajske ladje Haiyang Dizhi 8 ter malezijske ladje za vrtanje West Capella, gre pa za območje v bližini voda, ki si jih lastijo Kitajska, Vietnam in Malezija.

Eden izmed poveljnikov z ladje USS America, kontraadmiral Fred Kacher, je za Reuters povedal, da so njegove sile ta teden vzpostavile kooperacijo s kitajskimi mornariškimi silami v Južnokitajskem morju. "Vse naše interakcije so še naprej varne in profesionalne z njimi," je dejal Kacher v telefonskem intervjuju.