Austin je med obiskom v Manili poudaril potrebo po močnejših vezeh med ZDA in Filipini. Foto: Reuters
Austin je med obiskom v Manili poudaril potrebo po močnejših vezeh med ZDA in Filipini. Foto: Reuters

Z novim dogovorom je Washington sklenil lok zavezništev v regiji, ki se razteza od Južne Koreje in Japonske na severu do Avstralije na jugu. Manjkajoči člen so bili Filipini, ki mejijo na dve največji potencialni konfliktni žarišči, in sicer na Tajvan ter Južnokitajsko morje, ki ga Manila vztrajno imenuje Zahodnofilipinsko morje.

ZDA so imele sicer že doslej omejen dostop do petih lokacij na Filipinih v okviru sporazuma o okrepljenem obrambnem sodelovanju (EDCA) iz leta 2014. Dostop do dodatnih oporišč bo po besedah Washingtona "omogočil hitrejšo podporo pri humanitarnih in podnebnih nesrečah ter hitrejši odziv na druge skupne izzive".

"S širitvijo sporazuma EDCA bo naše zavezništvo postalo močnejše in odpornejše ter bo pospešilo modernizacijo naših skupnih vojaških zmogljivosti," so predstavniki obeh držav dejali v skupni izjavi.

Austin, ki se je v Manili sestal s filipinskim predsednikom Ferdinandom Marcosom mlajšim, je otoško državo označil za ključno zaveznico ZDA. "Ta prizadevanja so še posebej pomembna, ker Kitajska še naprej uveljavlja svoje nezakonite zahteve v Zahodnofilipinskem morju," je ocenil Austin.

Kot je dejal, je Washington hvaležen za dostop do dodatnih štirih oporišč, ni pa povedal, kje naj bi nova oporišča postavili. Filipinski obrambni minister Carlito Galvez je dejal, da posvetovanja vlade z lokalnimi vladnimi enotami in skupnostmi glede lokacij oporišč še potekajo.

Medtem je Kitajska že izrazila nezadovoljstvo zaradi novega sporazuma med Washingtonom in Manilo. Po besedah tiskovne predstavnice kitajskega zunanjega ministrstva ta namreč ogroža "mir in stabilnost v regiji".

ZDA imajo "sebične načrte", je dejala predstavnica kitajskega ministrstva in dodala, da bi morale druge države v regiji "ostati previdne" in ne bi smele dovoliti, da jih ZDA izkoriščajo.

ZDA krepi vojaško prisotnost na Filipinih