Za zdaj ni jasno, kaj bo kitajski ukrep pomenil v praksi. Foto: Reuters
Za zdaj ni jasno, kaj bo kitajski ukrep pomenil v praksi. Foto: Reuters

Imetniki britanskih čezmorskih potnih listov bodo lahko od nedelje vložili prošnjo za prebivanje in delo na Otoku za do petih let, nekoč pa tudi za polnopravno državljanstvo.

"Izjemno sem ponosen, da smo uvedli novo pot za britanske čezmorske državljane iz Hongkonga, da lahko živijo, delajo in si ustvarijo dom v naši deželi," je sporočil britanski premier Boris Johnson.

Imetniki omejenih potnih listov so imeli do zdaj le omejene pravice, saj so na Otoku lahko prebivali do šest mesecev in niso smeli delati ali se ustaliti.

Kitajske oblasti so že lani opozorile, da bi lahko prenehale priznavati britanske čezmorske potne liste. Foto: EPA
Kitajske oblasti so že lani opozorile, da bi lahko prenehale priznavati britanske čezmorske potne liste. Foto: EPA

Peking novosti ne odobrava

Peking se je na britansko odločitev takoj odzval.

"Od 31. januarja Kitajska ne bo več priznavala t. i. britanskega čezmorskega potnega lista kot potovalnega dokumenta ali identifikacijskega dokumenta in si pridržuje pravico do nadaljnjih ukrepov," je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lijan.

Džao je dejal, da je Kitajska ogorčena, saj da je Združeno kraljestvo močno preseglo okvir sporazuma, s čimer ga je izničilo.

"Združeno kraljestvo poskuša spremeniti številne prebivalce Hongkonga v drugorazredne britanske državljane in je že popolnoma spremenila naravo britanskih čezmorskih državljanov," je dodal tiskovni predstavnik ministrstva.

Tržnica v Hongkongu. Foto: EPA
Tržnica v Hongkongu. Foto: EPA

Kako bo to potekalo v praksi, še ni jasno

Britanska vlada je sporočila, da se je za ponudbo Hongkonžanom odločila po uvedbi zakona o nacionalni varnosti, ki ga je za to območje pripravila Kitajska. Zakon je zatrl hongkonško demokratično gibanje in okrnil svoboščine tamkajšnjih prebivalcev, ki bi jih v skladu s sporazumom ob vrnitvi Kitajski leta 1997 morali uživati še 50 let.

Za zdaj ni jasno, kaj bo kitajski ukrep pomenil v praksi.

Kitajske oblasti so že lani opozorile, da bi lahko prenehale priznavati britanske čezmorske potne liste. Takrat so sporočile, da bi to pomenilo, da imetniki tovrstnih dokumentov ne bi mogli potovati v celinsko Kitajsko.

Ni pa jasno, ali kitajske oblasti vedo, kdo ima takšen potni list, saj Hongkonžani za potovanja iz mesta uporabljajo hongkonške potne liste ali osebne izkaznice. Za vstop v Kitajsko potrebujejo potni list. Britanski čezmorski potni list bi lahko uporabili le ob vstopu v Združeno kraljestvo ali katero drugo državo, ki ta dokument priznava.