Kitajski predsednik Ši Džinping je udeležence Svetovnega gospodarskega foruma nagovoril po videpovezavi. Virtualni forum bo trajal do petka. Foto: EPA
Kitajski predsednik Ši Džinping je udeležence Svetovnega gospodarskega foruma nagovoril po videpovezavi. Virtualni forum bo trajal do petka. Foto: EPA

"Oblikovanje majhnih klik ali začenjanje nove hladne vojne, zavračanje, grožnje ali ustrahovanje drugih ... bodo svet le potisnili v razkol. Zgodovina je pokazala, da bo državam, ki želijo delovati same, vedno spodletelo," je dejal Ši prvi dan spletnega zasedanja z naslovom Ključno leto za obnovo zaupanja.

Ši Džinping: Konfrontacije vodijo v slepo ulico

Vsaka država unikatna in nobena ni nad drugimi
Ši je opozoril na svetovne izzive, kot so pandemija covida-19 in podnebne spremembe. "Ob spopadanju s trenutno krizo in prizadevanjih za ustvarjanje boljšega jutri za vse moramo biti enotni in delati skupaj. Konfrontacije bodo svet vodile v "slepo ulico", je opozoril. Države je kitajski predsedniki pozval, naj "opustijo ideološke predsodke". "Vsaka država je unikatna in nobena ni nad drugimi," je dejal. "Ostati bi morali predani posvetovanju in sodelovanju namesto konfliktom in nasprotovanju."

Ši za pomembnejši položaj držav na svetovnem odru
Pozval je k močnejšemu svetovnemu upravljanju prek mednarodnih organizacij in ukinjanju ovir za mednarodno trgovino, naložbe in izmenjavo tehnologij. Prav tako se je zavzel za pomembnejši položaj držav v razvoju na svetovnem odru. Ši je voditelje v okviru WEF-a nagovoril manj kot teden za tem, ko je v ZDA mandat nastopil predsednik Joe Biden. Opazovalci zelo podrobno spremljajo, kako bo novo ameriško vodstvo naslovilo zaostrene odnose s Kitajsko, ki so zapuščina Bidnovega predhodnika Donalda Trumpa.

Peking želi do leta 2030 izpuste ogljikovega dioksida zmanjšati za 65 odstotkov
Kitajski voditelj je tudi potrdil velikopotezne podnebne cilje. Peking želi do leta 2030 zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 65 odstotkov, do leta 2060 pa doseči podnebno nevtralnost. Gre za izjemno pomembne zaveze države, ki ustvari četrtino vseh toplogrednih plinov na svetu. "Dosega teh ciljev bo od Kitajske zahtevala izredno trdo delo. A verjamemo, da mora Kitajska, ko so na kocki interesi celotnega človeštva, napraviti korak naprej, ukrepati in opraviti svoje," je dejal Ši.

1500 udeležencev: med njimi Merklova, Macron, von der Leyen ...
Na letošnjem virtualnem forumu bo sodelovalo več kot 1500 voditeljev, predstavnikov gospodarstva in civilne družbe. Med vidnejšimi evropskimi voditelji bodo na forumu sodelovali nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Novega ameriškega predsednika Bidna ni med udeleženci.

Ustanovitelj in predsednik foruma Klaus Schwab je med drugim dejal, da je treba najti rešitve za izzive 21. stoletja.  Foto: EPA
Ustanovitelj in predsednik foruma Klaus Schwab je med drugim dejal, da je treba najti rešitve za izzive 21. stoletja. Foto: EPA

Schwab: Poiskati multilateralni sistem, ki bo zadovoljeval potrebe 21. stoletja
Virtualni Svetovni gospodarski forum bo potekal do petka, sodelujoči pa se osredotočajo na to, kako povrniti zaupanje in oblikovati politike in partnerstva, ki bodo potrebni v letošnjem letu, so na spletni strani navedli organizatorji. Proč od neodgovorne industrijske prenove, proč od okoljske neozaveščenosti, a k prihodnosti delovnih mest, ki jih prinašajo četrta industrijska revolucija, tehnologija, pa tudi zeleno gospodarstvo. Kot poudarja ustanovitelj foruma Klaus Schwab, je treba poiskati tak vključevalni multilateralni sistem, ki bo zadovoljeval potrebe 21. stoletja.

Konec maja predvideno srečanje v živo v Singapurju
Vodilno vlogo na tokratnem zasedanju bodo odigrale azijske države. Lani so se voditelji v Davosu zbrali mesec dni po izbruhu koronavirusa na Kitajskem, leto dni pozneje pa Kitajska in druge azijske velesile uprizarjajo močno vrnitev, medtem ko večina evropskih držav še naprej bije bitko s koronavirusom. Zato ne preseneča, da so vabila na virtualni Davos razposlali tudi političnim voditeljem Kitajske, Japonske, Južne Koreje in Indije. Azija pa dobiva še en poklon organizatorjev ‒ pozno spomladi namreč sledi tisti del Svetovnega gospodarskega foruma, ki člane povezuje najmočneje. Politično-ekonomska elita se bo konec maja sešla v Singapurju v živo.