Ameriške lovce F-16 uporabljajo številne članice zveze Nato. Foto: Reuters
Ameriške lovce F-16 uporabljajo številne članice zveze Nato. Foto: Reuters

"Zelenski mi je dal zagotovilo, da jih ne bodo uporabili za napade na rusko ozemlje, bodo pa to lahko storili povsod, kjer so ruske enote v Ukrajini in na tem območju," je novinarjem po dvostranskem srečanju z Zelenskim ob robu vrha G7 v Hirošimi povedal Biden.

ZDA so Ukrajini v boju proti ruski agresiji v preteklih mesecih zagotovile obsežno vojaško pomoč. Tokratna pošiljka, v kateri bodo topništvo, oklepna vozila in strelivo, bo vredna 375 milijonov dolarjev, so sporočili iz Bele hiše. Kot so dodali, gre za pomoč Ukrajini "za zagotovitev dolgoročne sposobnosti obrambe pred rusko agresijo in za njeno odvračanje".

Biden je Zelenskemu na današnjem srečanju ponovil zavezanost ZDA, da bodo ukrajinskemu narodu pomagale pri obrambi lastne suverenosti in demokracije pred rusko invazijo, so še sporočili iz Bele hiše.

Dodal je, da je ukrajinskemu predsedniku zagotovil, da Washington in drugi podporniki Kijeva s podporo ne bodo omahovali. "Putin ne bo zlomil naše odločnosti, kot je mislil, da lahko," je dejal Biden.

Zelenski je po pogovorih izrazil hvaležnost za najnovejši paket vojaške pomoči in za finančno pomoč ZDA v vrednosti 37 milijard dolarjev. Kot je dodal, sta se z Bidnom pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju za krepitev obrambnih zmogljivosti Ukrajine, pa tudi o izvajanju mirovne formule za Ukrajino ter projektih za njeno obnovo in okrevanje.

Voditelji držav skupine G7 so Zelenskemu zagotovili podporo. Foto: Reuters
Voditelji držav skupine G7 so Zelenskemu zagotovili podporo. Foto: Reuters

Skupna podpora Kijevu

Voditelji skupine G7 so ob koncu vrha v Hirošimi ponovili vsestransko podporo Ukrajini v boju proti ruski agresiji. V sklepni izjavi so voditelji G7 ponovili odločno pomoč pri zagotavljanju diplomatske, finančne, človekoljubne in vojaške pomoči Ukrajini in zagotovili "odločenost za vnovično vzpostavitev miru v Ukrajini in podporo svobodnemu mednarodnemu redu, temelječem na vladavini prava".

Zelenski je medtem predlagal, da bi julija pripravili mednarodni vrh o formuli za mir v Ukrajini. "V kratkem, že julija, bo minilo 500 dni obsežne vojne. To je simbolično obdobje, dober mesec za sklic vrha o formuli za mir, vrha svetovne večine. Pozivam vas, da se združimo v skupnih prizadevanjih," je dejal voditeljem.

Zelenski je po poročanju tujih medijev v Hirošimi priznal, da so ruske sile prevzele nadzor nad Bahmutom, vendar je njegov tiskovni predstavnik kasneje sporočil, da je prišlo do nesporazuma. Foto: Reuters
Zelenski je po poročanju tujih medijev v Hirošimi priznal, da so ruske sile prevzele nadzor nad Bahmutom, vendar je njegov tiskovni predstavnik kasneje sporočil, da je prišlo do nesporazuma. Foto: Reuters

Na Telegramu je ob tem zapisal, da "dokler bodo ruski zavojevalci na njihovi zemlji, nihče ne bo sedel za pogajalsko mizo z Rusijo". Svet ima po njegovem prepričanju dovolj moči, da Rusijo korak za korakom prisili k obnovitvi miru, Ukrajina pa mu je ponudila mirovno formulo.

"Mirovno formulo smo razvili tako, da je vsaka njena točka podprta z resolucijami Združenih narodov. Da lahko vsakdo na svetu izbere cilj, ki ga lahko pomaga uresničiti. Od Japonske do arabskih držav, od Evrope do Latinske Amerike, najdemo podporo formuli za mir. In to delo nadaljujemo," je še zapisal Zelenski.

Zelenski se je sestal tudi s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem in indonezijskim predsednikom Jokom Vidodom. Na vrh v Hirošimi je bilo povabljenih tudi osem voditeljev držav "svetovnega Juga", pri katerih je Zelenski prav tako skušal dobiti podporo.

Sunak napovedal usposabljanje ukrajinskih pilotov

Potem ko so ZDA v soboto odobrile dobavo ameriških bojnih letal F-16 Ukrajini, lahko tovrstna letala zdaj v Ukrajini pošljejo tudi ameriške zaveznice. Britanski premier Rishi Sunak je sporočil, da bo britanska vojska letos poleti začela usposabljati ukrajinske pilote.

Čeprav je več članic zavezništva Nato pozdravilo ameriško sprostitev dobave, pa Ukrajini še nobena država ni obljubila letal F-16. Nemški kancler Olaf Scholz je po poročanju Al Džazire ocenil, da gre predvsem za signal Rusiji: "ZDA se še niso dokončno odločile. Projekt ima sporočilo za Rusijo, da ne more računati na zmago, če stavi na dolgo vojno."

Italijanska premierka Giorgia Meloni je zaradi smrtonosnih poplav na severu Italije danes predčasno zapustila vrh v Hirošimi.

Kišida: Ne sme biti groženj z uporabo jedrskega orožja

Gostitelj vrha, japonski premier Fumio Kišida, je konec srečanja izkoristil za ponovitev poziva proti uporabi jedrskega orožja. "Voditelji G7 smo zbrani na tem mestu, ki presega čas. Skupaj slišimo glas in molitve Hirošime. Nikoli ne bi smelo biti nobene grožnje z uporabo jedrskega orožja, kaj šele z uporabo sile za spremembo statusa quo," je dejal pred spomenikom miru, ki spominja na katastrofalne posledice atomske bombe, ki so jo ZDA pred 77 leti, da bi Japonsko prisilile v kapitulacijo, odvrgle na Hirošimo in Nagasaki.

Voditelji G7 končali vrh v Hirošimi