Policija zanika, da je ravnala neprimerno, dekle pa naj bi umrlo zaradi
Policija zanika, da je ravnala neprimerno, dekle pa naj bi umrlo zaradi "nenadne odpovedi srca". Družina preminule je sicer dejala, da je bila Mahsa Amini zdrava. Foto: EPA

Po uradnih podatkih iranskih oblasti je v protestih, ki so izbruhnili po smrti mlade Kurdinje v policijskem pridržanju zaradi kršenja strogih islamskih pravil oblačenja, umrlo najmanj 17 ljudi, vključno s petimi pripadniki varnostnih sil.

Nevladna organizacija Center za človekove pravice v Iranu s sedežem v New Yorku ob tem opozarja, da se bo število smrtnih žrtev protestov še povečalo. "Svetovni voditelji morajo pritisniti na iranske uradnike, da dovolijo proteste brez uporabe smrtonosnega nasilja," so pozvali.

22-letna Mahsa Amini je umrla prejšnji teden, potem ko jo je aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, medtem ko policija zavrača krivdo za njeno smrt in zanika, da bi jo pretepali ali z njo slabo ravnali.

Novica o njeni smrti je sprožila vsesplošno ogorčenje in proteste v Teheranu in drugih mestih po državi.

Varnostni organi so, da bi zatrli proteste, odgovorili s silo, pri čemer naj bi uporabili kovinske krogle, solzivec in vodne topove, so poročale organizacije za človekove pravice.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je v četrtek dejal, da je treba raziskati smrt mlade Kurdinje. Na novinarski konferenci v New Yorku, kjer se je udeležil Generalne skupščine ZN-a, je sicer ponovil uradne ugotovitve glede njene smrti rekoč, da Mahse Amini niso pretepali. "Ampak ne želim hiteti s sklepanjem," je dodal.

Iranski predsednik je ob tem Zahod obtožil "dvojnih standardov", pri čemer je opozoril na uboje, ki jih izvaja policija v ZDA, ter omenil statistične podatke o smrti žensk v Veliki Britaniji in staroselskih žensk v Kanadi.