Na krovu vojaškega helikopterja je bilo 25 vojaških predstavnikov. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Na krovu vojaškega helikopterja je bilo 25 vojaških predstavnikov. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Kabul
Prizorišče napada v zaporu v Kabulu. Foto: Reuters

Dva vojaška helikopterja sta bila na poti iz Faraha v sosednjo pokrajino Herat, ko je eden izmed njiju med slabo vidljivostjo izgubil nadzor in se zaletel v goro, je sporočil tiskovni predstavnik regionalnega guvernerja.

Med potniki je bil namestnik vrhovnega poveljnika vojske v zahodnem delu Afganistana ter vodja vojske v pokrajini Farah, ki je vodil boj proti talibanom med njihovim obleganjem in poskusom zavzetja maja letos.

Afganistanska vojska za prelet pokrajin z močno prisotnostjo talibanov po poročanju Al Džazire pogosto uporablja helikopterje. Talibani si želijo odstaviti afganistansko vlado in vzpostaviti strogo islamsko pravo, potem ko so njihovo vlado leta 2001 odstavili po vojaškem posredovanju ZDA.

Več mrtvih v zaporu
Medtem se je v največjem državnem zaporu v prestolnici Kabul blizu vhoda razstrelil samomorilski napadalec. V eksploziji je umrlo najmanj šest ljudi. V zaporu Pul-e-Charkhi je zaprtih več sto zapornikov. Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva je sporočil, da se je napadalec razstrelil v bližini avtomobila s pripadnicami varnostnih sil.