Protest proti skrajni desnici sredi januarja v Frankfurtu. Foto: Reuters
Protest proti skrajni desnici sredi januarja v Frankfurtu. Foto: Reuters

Skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) se je v javnomnenjskih raziskavah povzpela že na drugo mesto, zato so vse bolj upravičeni strahovi, da bi lahko v nekaterih zveznih deželah celo prevzela oblast. Zaradi strahu pred desnim ekstremizmom se v zadnjih tednih po nemških mestih krepijo tudi protesti.

Faeser je zato predstavila nekaj ukrepov, ki naj bi prizadeli skrajno desnico in zajezili mrežo financiranja skrajno desničarskih organizacij. To so: nov zakon, ki bo omogočil spremljanje finančnih tokov ekstremističnih skupin, prepoved posedovanja orožja za skrajne desničarje, prepoved polavtomatskega orožja in lažje odpuščanje javnih uslužbencev, za katere se izkaže, da so skrajni desničarji, je poročal DW.

V skladu s predlogi bi lahko notranje obveščevalne službe krajevnim oblastem posredovale več informacij o domnevnih članih skrajne desnice, s tem pa bi preprečile tudi njihova srečanja. S svežnjem predlogov želijo oblasti tudi okrepiti vrhovno sodišče v državi.

"Za zaščito naše demokracije želimo uporabiti vse instrumente pravne države. Želimo razbiti mreže skrajne desnice in ji odvzeti vire prihodkov, pa tudi orožje," je dejala Faeser.

Nancy Faeser na predstavitvi ukrepov. Foto: EPA
Nancy Faeser na predstavitvi ukrepov. Foto: EPA

Protesti "spodbuda in mandat" za ukrepanje

Delovanje AfD-ja je po vsej državi sprožilo množične proteste, potem ko je neki medij razkril, da so imeli nekateri člani stranke sestanek z neonacisti, na katerem so se pogovarjali o načrtih za deportacijo oziroma "remigracijo", kot so to sami poimenovali, milijonov ljudi, vključno s tistimi, rojenimi v Nemčiji.

Faeser je zato dejala, da je vladi "spodbudo in mandat" za ukrepe dalo več sto tisoč ljudi, ki so v zadnjih tednih prišli na ulice.

Faeser je lani rast skrajne desnice v Nemčiji označila za "največjo ekstremistično grožnjo v državi".