Zgovorna podoba goreče Trumpove slike, ki priča, kaj si Palestinci mislijo o mirovni ponudbi ameriškega predsednika. Foto: EPA
Zgovorna podoba goreče Trumpove slike, ki priča, kaj si Palestinci mislijo o mirovni ponudbi ameriškega predsednika. Foto: EPA

Abas je napovedal, da se bo vloga palestinskih oblasti zdaj spremenila, kako, ni pojasnil. Na Zahodnem bregu je po objavi Trumpovega načrta protestiralo več sto Palestincev, ki so se spopadli z izraelsko vojsko. Najmanj 13 protestnikov je bilo pri tem ranjenih.

Palestinsko gibanje Hamas, ki vlada v Gazi, je načrt hitro označilo za neumnost. Vodilni predstavnik Hamasa Halil Al Haja je napovedal je, da se bodo Palestinci načrtu uprli z vsemi sredstvi, dokler ne bo propadel.

Sorodna novica Rešitev dve državi s prestolnico Palestine v vzhodnem Jeruzalemu

Krovna zveza judovskih naseljencev proti

"Realistični" in "najpodrobnejši" načrt za Izrael in Palestino, ki ga je ob boku izraelskega premierja in brez posvetovanja s palestinskimi oblastmi predstavil predsednik ZDA Donald Trump, je naletel tudi na različne odzive pri judovskih naseljencih.

V krovni organizaciji judovskih naselbin na Zahodnem bregu Svetu Ješa so sporočili, da nasprotujejo načrtu, ki predvideva vzpostavitev palestinske države, ki bo še naprej predstavljala grožnjo Izraelu in njegovi prihodnosti.

Na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu živi več kot 600.000 judovskih naseljencev, od tega 42.000 samo v mestu Maale Adumim, kjer pa so načrt pozdravili z navdušenjem. "Rodil sem se tukaj in od mladih dni poslušam o priključitvi k Izraelu," je dejal 37-letni župan skupnosti Guy Jifrač. Dodal je, da je proti palestinski državi v "srcu Izraela".

Izraelske judovske naselbine oziroma mesta na palestinskem okupiranem ozemlju so nezakonita po mednarodnem pravu in predstavljajo vojni zločin.

Netanjahu načrtuje hitro priključitev

Ameriški predsednik je ob predstavitvi neposredno pritiskal na Palestince, da morajo sprejeti njegovo mirovno ponudbo, saj "bi bila lahko to zadnja priložnost za dogovor". Sočasno je bil ob govoru v Beli hiši zelo zadovoljen izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki naj bi po poročanju izraelskih medijev že načrtoval pravne korake za priključitev doline reke Jordan, ki predstavlja okoli 30 odstotkov zasedenega Zahodnega brega. Vladni kabinet bi o tem lahko glasoval že v nedeljo.

ZN vztraja pri mejah 1967

Združeni narodi so poudarili, da ostajajo zavezani rešitvi dveh držav v okviru meja pred šestdnevno vojno leta 1967. Izrael je takrat zasedel Zahodni breg, ki ga je po 1948 anektirala Jordanija, in območje Gaze, ki si ga je priključil Egipt.

Palestinci o zaroti v Trumpovem načrtu

"Stališče ZN-a se je izoblikovalo v več letih na temelju resolucij Varnostnega sveta ZN-a in Generalne skupščine ZN-a, ki obvezujejo sekretariat," je v New Yorku dejal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa Stephane Dujarric.

EU: Pogajanja so temelj za rešitev

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je v odzivu dejal, da bo povezava preučila Trumpov predlog na podlagi obveze o rešitvi dveh držav, ki bi jo dosegli s pogajanji, ter vključuje legitimne zahteve tako Palestincev kot Izraela.

Podobno so menili tudi v Berlinu, kjer je zunanji minister Heiko Maas poudaril, da samo rešitev dveh držav na temelju pogajanj lahko privede do dolgotrajnega miru med Izraelci in Palestinci.

MZZ poziva k neposrednim pogajanjem med Izraelom in Palestino

Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) je v odzivu na ameriško-izraelski predlog sporočilo, da ostaja Slovenija "zavezana aktivnostim, usmerjenim k doseganju celovitega, pravičnega in dolgoročnega miru na Bližnjem vzhodu, vključujoč vzpostavitev države Palestine in naslavljanje varnostnih skrbi Izraela".


Na MZZ-ju so dodali, da pozdravljajo pobude, ki upoštevajo mednarodno dogovorjene okvirje in resolucije Varnostnega sveta ZN-a ter spoštovanje mednarodnega prava. "S partnerji v Evropski uniji bomo podrobno preučili predstavljeni mirovni načrt Združenih držav Amerike," sporoča ministrstvo, ki je pozvalo k neposrednemu dogovoru med Izraelom in Palestino.

Za Združeno kraljestvo resen predlog

V Parizu so prav tako izpostavili rešitev dveh držav. "Francija pozdravlja prizadevanja predsednika Trumpa in bo temeljito preučila predstavljen načrt. Za dosego pravičnega in trajnega miru na Bližnjem vzhodu je nujna rešitev dveh držav v skladu z mednarodnim pravom in mednarodno dogovorjenimi parametri," so sporočili s francoskega zunanjega ministrstva.

V Združenem kraljestvu, ki bo v petek zapustila EU in ima dolgoletne posebne odnose z Washingtonom, je tamkajšnji zunanji minister Dominic Raab ocenil, da gre za resen predlog. Z Downing Streeta so sporočili, da bi lahko predlog pomenil "pozitiven premik naprej".

Kairo poziva Palestince k preučitvi predloga

Egipt, ki je leta 1979 kot prva arabska država podpisal mirovni sporazum z Izraelom, je tako Izrael kot Palestince pozval, naj skrbno preučijo načrt ter vzpostavijo kanale za dialog in nadaljujejo s pogajanji.

Dvojno sporočilo Riada

Tudi Savdska Arabija, ki je glavna zaveznica ZDA na Bližnjem vzhodu, je Palestince in Izrael pozvala k neposrednim pogajanjem, na katerih bi govorili o različnih pogledih na Trumpov bližnjevzhodni mirovni načrt in tako dosegli napredek v bližnjevzhodnem mirovnem procesu. Ta naj bi prinesel dogovor, ki bo izpolnjeval legitimne pravice "bratskega palestinskega naroda".

Savdski kralj Salman je kasneje v telefonskem pogovoru s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom izrazil podporo Savdske Arabije pravicam Palestincev. Jordansko zunanje ministrstvo je poudarilo, da je edina pot do vsestranskega in trajnega miru neodvisna palestinska država v okviru meja pred vojno leta 1967.

Palestinci odločno zavračajo Trumpov načrt

Sestanek Arabske lige v soboto

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran, za ZDA pa gre za teroristično skupino, je ocenilo, da je Trumpov načrt poskus "uničenja pravic Palestincev". Dodali so, da to "sramotno dejanje" ne bi bilo mogoče brez sodelovanja in izdaje določenih arabskih režimov.
Katar je v odzivu pozdravil prizadevanja za dolgotrajen mir na "zasedenih palestinskih območjih".

Odzval se je tudi generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Geit in ocenil, da je načrt "huda kršitev legitimnih pravic Palestincev". Dodal je, da bi moral vsak resen načrt za dosego miru vključevati pričakovanja obeh strani. Zunanji ministri Arabske lige se bodo v soboto sestali na izrednem zasedanju, na katerem bodo govorili o ameriškem bližnjevzhodnem mirovnem načrtu.

Erdogan: V celoti nesprejemljiv načrt

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je menil, da je načrt v celoti nesprejemljiv. "Jeruzalem je sveto mesto za muslimane. Načrt, da bi Jeruzalem dali Izraelu, je v celoti nesprejemljiv. Ta načrt ignorira palestinske pravice in daje legitimnost izraelski okupaciji," je za televizijo CNN Turk opozoril Erdogan. Ocenil je, da v torek predstavljeni bližnjevzhodni načrt ne bo prinesel miru in rešitve. Turško-izraelski odnosi veljajo za napete, saj se je Erdogan sam postavil v vlogo zaščitnika Palestincev.