Donald Trump je načrt opredelil kot zgodovinsko priložnost. Foto: Reuters
Donald Trump je načrt opredelil kot zgodovinsko priložnost. Foto: Reuters

"Danes je Izrael naredil ogromen korak proti miru. Prvič je dovolil objavo zemljevida, na katerem so prikazani ozemeljski kompromisi, ki jih je pripravljen sprejeti v imenu miru. Zelo daleč je šel. Po tem zemljevidu naj bi se palestinsko ozemlje več kot dvakratno povečalo. Palestinska prestolnica naj bi bila v Vzhodnem Jeruzalemu, kjer bo Amerika ponosno odprla veleposlaništvo," je povedal Trump, ki je načrt predstavil v Beli hiši med srečanjem z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Ameriški predsednik je zagotovil, da po tem načrtu noben Palestinec ne bo prisiljen zapustiti svojega doma, poroča BBC. Po njegovih besedah je načrt pošten tako do Izraelcev kot Palestincev, je pa lahko "zadnja priložnost" za Palestince. "Palestinci živijo v revščini in z nasiljem, pri čemer jih izkoriščajo tisti, ki bi jih radi uporabili kot figure za terorizem. Zaslužijo si veliko boljše življenje," je povedal.

Dodal je, da bo ohranil Jeruzalem kot nerazdeljeno glavno mesto Izraela, kar se sicer ne sklada z obljubami o palestinski prestolnici v vzhodnem Jeruzalemu. Načrt za rešitev izraelsko-palestinskega vprašanja je pod vodstvom Trumpovega zeta in svetovalca Jareda Kushnerja nastajal od leta 2017.

Netanjahu: Trump največji prijatelj Izraela v Beli hiši

Izrael se je ZDA že zahvalil za predlog načrta, Palestinci pa so ga vnaprej zavrnili in ga označili za pristranskega. Palestinski predsednik Mahmud Abas je že pred predstavitvijo arabske države pozval, naj načrt bojkotirajo, po objavi načrta pa je dejal, da Jeruzalem ni na prodaj. "Trumpu in Netanjahuju sporočam: Jeruzalem ni na prodaj, naše pravice niso na prodaj in o njih se ne bomo pogajali. In vaš dogovor, vaša zarota, ne bo uspel."

Veliko sem storil za Izrael in logično je, da moram veliko storiti za Palestince.

Donald Trump

Vlogo ZDA v "reševanju" izraelsko-palestinskega vprašanja Palestinci zavračajo od ameriške odločitve o priznanju celotnega Jeruzalema, tudi dela pod izraelsko okupacijo, za glavno mesto Izraela decembra 2017, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom.

Po pogovoru z ameriškim predsednikom je Netanjahu Trumpa označil za "največjega prijatelja, ki ga je Izrael imel v Beli hiši". "Dogovor stoletja je priložnost stoletja in ne bomo je zamudili," je dejal izraelski premier. V sredo bo na obisku v Moskvi Netanjahu o načrtu spregovoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Palestinska država razdeljena na Zahodni breg in Gazo

Netanjahu je načrt pozdravil kot realistično pot do trajnega miru in se zahvalil Trumpu, da je priznal, da mora Izrael ohraniti suverenost nad dolino reke Jordan in deli Zahodnega brega. Zahvalil se je tudi za to, da načrt priznava izraelsko suverenost nad vsemi judovskimi naselbinami Zahodnega brega.

Tiskovni predstavnik britanskega premierja Borisa Johnsona je sporočil, da bi se lahko mirovni načrt izkazal za pozitiven korak naprej, posebni odposlanec ruskega predsednika Vladimirja Putina za Bližnji vzhod in Afriko Mihail Bogdanov pa je sporočil, da bo Rusija to analizirala, pri čemer ostaja ključnega pomena, kaj si o načrtu mislijo Palestinci in druge arabske države. Foto: Reuters
Tiskovni predstavnik britanskega premierja Borisa Johnsona je sporočil, da bi se lahko mirovni načrt izkazal za pozitiven korak naprej, posebni odposlanec ruskega predsednika Vladimirja Putina za Bližnji vzhod in Afriko Mihail Bogdanov pa je sporočil, da bo Rusija to analizirala, pri čemer ostaja ključnega pomena, kaj si o načrtu mislijo Palestinci in druge arabske države. Foto: Reuters

Vodja izraelske opozicije in glavni politični tekmec Netanjahuja Beni Ganc, ki se je prav tako v Washingtonu srečal s Trumpom, je načrt označil za "pomemben in zgodovinski mejnik". Palestinci s Trumpom nočejo niti govoriti, ZDA pa se zavedajo, da bosta načrt gladko zavrnila Turčija in Iran. Vseeno upajo, da morda tega nemudoma ne bosta storila Egipt in Jordanija, ki imata mirovno pogodbo z Izraelom.

Načrt podvaja obseg ozemlja, ki je trenutno pod nadzorom Palestincev, vendar priznava izraelsko suverenost nad velikimi deli Zahodnega brega, kjer so judovske naselbine. Po pojasnilih predstavnikov Trumpove vlade načrt predvideva štiriletni moratorij za nove izraelske gradnje na Zahodnem bregu, v tem času pa naj bi se Izraelci in Palestinci dogovorili o podrobnostih. Ni sicer jasno, kaj se bo zgodilo, če dogovora po štirih letih ne bo.

Prihodnja palestinska država naj bi bila razdeljena na Zahodni breg in Gazo, ki bi se povezala z novimi cestami nad zemljo in predori. Dolina reke Jordan, ki je ključnega pomena za izraelsko varnost, naj bi ostala pod suverenostjo Izraela, vendar pa bi njeni deli sčasoma, ko bo palestinska država zaživela, prehajala pod nadzor palestinske države.

Odzivi na načrt

Na razgrnitev načrta so se že odzvale nekatere države in organizacije. Iz urada generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa so sporočili, da je zavezan podpori iskanju miru na podlagi resolucij ZN-a (ena izmed njih je bila sprejeta v Varnostnem svetu, mesec dni preden je januarja 2017 kot predsednik prisegel Trump), mednarodnega prava in dvostranskih dogovorov in uresničenja vizije dveh držav, ki temelji na stanju meja pred letom 1967.

Trump predstavil načrt za dosego miru na Bližnjem vzhodu

Turčija je zavrnila Trumpov načrt in ga označila kot poskus kraje palestinske zemlje. Ob tem je turško zunanje ministrstvo sporočilo, da načrt ubija vse možnosti za ustanovitev palestinske države ob izraelski. "Gre za načrt za aneksijo, njegov cilj pa je ubiti možnost za rešitev v obliki dveh držav in ukrasti palestinsko zemljo."

Hezbolah je pričakovano zavrnil Trumpov predlog in ga označil kot način uničenja pravic Palestincev. Arabske države je obtožil, da so sokrive za ta "sramoten dogovor".

Združeni arabski emirati so izrazili pričakovanje, da lahko Palestinci in Izraelci dosežejo trajni mir in živijo složno s podporo mednarodne skupnosti.

Iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif: "Tako imenovana vizija za mir je preprosto sanjski projekt bankrotiranega nepremičninarja. Je nočna mora za regijo in za svet. In, tako upam, streznitveni klic za vse muslimane, ki so se oklepali napačnega drevesa."

Trump predstavil mirovni načrt