Odličitev Airbnbja velja le za okupirani Zahodni breg. Foto: Reuters
Odličitev Airbnbja velja le za okupirani Zahodni breg. Foto: Reuters
Do oznanitve Airbnbja je prišlo dan pred objavo poročila organizacije za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) o negativnih posledicah poslovanja Airbnbja v naselbinah. Foto: Reuters

Podjetje je v tožbi ameriškega spletnega posrednika za kratkotrajni najem nepremičnin Airbnb obtožilo "grobe in nezaslišane" diskriminacije, saj iste zahteve ni vnesel tudi na drugih okupiranih območjih po svetu, kot sta Tibet in Severni Ciper.

Airbnb je v ponedeljek iz ponudbe umaknil vse nepremičnine v nezakonitih izraelskih naselbinah na okupiranem Zahodnem bregu, saj meni, da so ravno te nezakonite izraelske naselbine jedro palestinsko-izraelskih napetosti. Družba je o uvedbi enakega ukrepa razmišljala tudi za ozemlja Zahodne Sahare pod maroško zasedbo.

Odločitev podjetja se nanaša samo na naselbine na Zahodnem bregu, ne pa tudi v Vzhodnem Jeruzalemu ali na Golanski planoti, ki sta prav tako pod izraelsko okupacijo.

Oškodovanih 200 najemodajalcev
Tožbo na sodišče v Jeruzalemu je vložila najemodajalka Maanit Rabinovich, ki svojo nepremičnino oddaja v naselju Kida na Zahodnem bregu. Od Airbnbja bo zahtevala kompenzacijo tudi za preostale ponudnike počitniških nastanitev, teh je okoli 200, ki delujejo prek Airbnbja in so tako kot ona utrpeli poslovno škodo. Sama naj bi bila zaradi ukrepa oškodovana za okoli 2.200 evrov.

Izraelski minister za turizem Yariv Levin je dejanje ameriškega podjetja označil za "sramotno" in zoper njega napovedal tudi tožbo s strani Izraela.

V 140 naselbinah na okupiranem palestinskem ozemlju na Zahodnem bregu, v vzhodnem Jeruzalemu in na Golanski planoti živi okoli 600.000 Judov.

Palestinci vidijo izraelska naselja kot glavno oviro za vzpostavitev miru, Izrael pa se brani, da je to le izgovor Palestincev, saj naj bi se izogibali mirovnim pogovorom in bi morala biti usoda naselbin del razprave, ki bi bila v skladu z mirovnim dogovorom, ki ga je Palestina podpisala leta 1993.