ZDA so sprva zanikale, da bi bili ameriški vojaki v iranskem napadu poškodovani. Foto: Reuters
ZDA so sprva zanikale, da bi bili ameriški vojaki v iranskem napadu poškodovani. Foto: Reuters

"Medtem ko v iranskem napadu na letalsko oporišče Al Asad 8. januarja ni bil ubit noben pripadnik ameriške vojske, so jih več oskrbeli zaradi simptomov pretresa po eksploziji in so še vedno na opazovanju," je v četrtek sporočil tiskovni predstavnik ameriškega poveljstva Bill Urban.

Iran je prejšnji teden v odgovor na ameriško likvidacijo iranskega generala Kasema Solejmanija v Bagdadu izstrelil rakete na oporišče v Erbilu na kurdskem severu države, kjer so bili nastanjeni tudi slovenski vojaki, ter na letalsko oporišče Al Asad približno 160 kilometrov severozahodno od Bagdada v pokrajini Anbar.

V dneh po napadu so nekatere pripadnike ameriške vojske zaradi previdnostnih ukrepov prepeljali iz oporišča Al Asad, je v četrtek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdil Urban in dodal, da so 11 pripadnikov prepeljali na opazovanje v regijski zdravstveni center Landstuhl v Nemčiji in oporišče Arifjan v Kuvajtu.

Kot je pred tem sporočila ameriška vojska, je napad povzročil precejšnjo gmotno škodo, vendar pa ni bilo nobenih žrtev. Dan po napadu je ameriški predsednik Donald Trump izjavil, da v napadu ni bil poškodovan noben Američan.

Med napadom je bila sicer večina od 1.500 ameriških vojakov, ki so nastanjeni v letalskem oporišču, v zakloniščih, saj so bili prej opozorjeni o napadu.