V Jemnu se spopadajo hutijevski uporniki in vladne ter provladne sile, ki uživajo vojaško podporo koalicije pod vodstvom Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov. Na fotografiji borci, ki imajo podporo ZAE-ja. Foto: Reuters
V Jemnu se spopadajo hutijevski uporniki in vladne ter provladne sile, ki uživajo vojaško podporo koalicije pod vodstvom Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov. Na fotografiji borci, ki imajo podporo ZAE-ja. Foto: Reuters

Mednarodna nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic v poročilu ugotavlja, da ZAE milice v Jemnu neodgovorno oborožuje z naprednim orožjem, vključno z oklepniki, minometi in strojnicami, ki da jih v to državo dostavlja nezakonito.

ZAE je pomemben del koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, ki v Jemnu v podporo vlade izvaja zračne napade na hutijevske upornike od marca 2015, pri čemer so žrtve številni civilisti.
Po poročanju BBC-ja Amnesty ugotavlja, da javno dostopni podatki kažejo, da so zahodne države ZAE-ju od leta 2015 dostavile za najmanj 3,5 milijarde dolarjev orožja.

Amnesty je analiziral videoposnetke in fotografije bitke za ključno pristaniško mesto Hodajda in ugotovil, da so, kot kaže, iste modele vojaških vozil in orožja, kot jih je kupil ZAE, na bojišču uporabljale provladne milice.

Oklepnike s strojnicami, ki so jih prodale ZDA, so uporabljale tri milice, ki delujejo s podporo ZAE-ja. V bitki za Hodajdo so provladne milice uporabljale tudi belgijske in srbske strojnice ter singapurske minomete.

Sorodna novica Papež v Abu Dabiju zavrnil sovraštvo in nasilje v imenu vere in Boga

Kot opozarja Amnesty, te milice niso odgovorne nobeni vladi, nekatere pa so obtožene vojnih zločinov, tudi v času ofenzive na Hodajdo. Ta je bila zaustavljena decembra, potem ko je ZN-u uspelo vzpostaviti lokalno premirje.

Raziskovalec Amnestyja na področju nadzora nad orožjem Patrick Wilcken je dejal, da je "le peščica držav naredila, kar je prav, in prekinila dostavo orožja za uničujoč konflikt v Jemnu". Po njegovih besedah morajo tem državam slediti tudi druge, "sicer bodo soodgovorne za uničenje, ki ga povzročajo ti prenosi orožja, vredni milijarde dolarjev".

CNN: Orožje milici, povezani z Al Kaido

Ameriška televizija CNN je medtem poročala, da ima dokaze, da sta v ZDA izdelana orožje in oprema, ki so ju dostavili ZAE-ju in Savdski Arabiji, končala v rokah borcev salafistične milice Brigade Abu Al Abasa, povezane z Al Kaido na Arabskem polotoku, in celo hutijevskih upornikov.

Poročila Amnestyja v Abu Dabiju še niso komentirali, so pa zavrnili kršitve ameriških pravil o izvozu orožja, po katerih prenos vojaške opreme ni dovoljeno brez vnaprejšnje odobritve od ameriške vlade.

Ameriški general, poveljnik centralnega poveljstva vojske, Joseph Votel je izrazil zaskrbljenost zaradi poročila in dejal, da bodo morali podrobneje preučiti njegove navedbe.