Hasan Rohani je med drugim Washington obtožil, da želi strmoglaviti iransko vlado, sledilo pa je oster odgovor Johna Boltona. Foto: Reuters
Hasan Rohani je med drugim Washington obtožil, da želi strmoglaviti iransko vlado, sledilo pa je oster odgovor Johna Boltona. Foto: Reuters
Mike Pompeo je bil kritičen predvsem do sistema za nadzor mednarodnih bančnih transakcij SWIFT, ki ga je označil za "centralno banko terorizma". Foto: Reuters
ZDA znova kritične do Irana

Boltonovo opozorilo je sledilo obtožbam ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je Iran na Bližnjem vzhodu "zasadil kaos, smrt in uničenje", poroča BBC. Po Boltonovih besedah bodo, "če bo morilski režim v Teheranu še naprej lagal, goljufal in zavajal", sledile resne posledice: "Če boste prekrižali pot nam, našim zaveznikom in partnerjem, če škodujete našim državljanom, vas čaka pekel. Moje sporočilo je jasno – gledamo vas in prišli bomo po vas."

Bolton, ki se je v preteklosti celo zavzemal za vojaško posredovanje v Iranu, je dodal, da bodo ZDA agresivne pri uveljavljanju gospodarskih sankcij. Na forumu z naslovom Združeni proti jedrskemu Iranu je Bolton dejal, da je bil jedrski sporazum z Iranom, od katerega je Washington letos odstopil, največja diplomatska polomija v ameriški zgodovini. Po njegovem mnenju večstranski dogovor iz leta 2015 Iranu ne bo preprečil, da ne bi razvil jedrskega orožja.

Trumpov poziv državam, naj osamijo Iran
"Iranski voditelji so zasejali kaos, smrt in uničenje. Ne spoštujejo svojih sosedov, meja in suverenih pravic narodov. Namesto tega plenijo državne naravne vire in z njimi bogatijo ter pustošijo po Bližnjem vzhodu,"
je nekaj ur pred Boltonovo izjavo na 73. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku povedal Trump. Ameriški predsednik je Iran obtožil podpore terorizma in kritiziral jedrski sporazum, ki ga je označil za obupnega. Prepričan je, da bo vnovična uvedba sankcij prisilila Teheran, da bo sprejel nov dogovor. Hkrati je države pozval, naj Iran povsem osamijo.

Rohani: ZDA se bodo vrnile k iranskemu jedrskemu programu
Na Trumpov poziv k osamitvi je odgovoril iranski predsednik Hasan Rohani. "Kljubovanje multilateralizmu ni znak moči, temveč je simptom šibkega intelekta," je dejal na Generalni skupščini in ZDA pozval k novim pogovorom o jedrskem sporazumu. Na novinarski konferenci v New Yorku je napovedal, da se bodo ZDA sčasoma vrnile k mednarodnemu sporazumu o iranskem jedrskem programu. Dodal je, da so pogovori ta teden na sedežu Združenih narodov pokazali, da je predsednik ZDA osamljen. Po njegovih besedah se mora dialog začeti s prenehanjem groženj in sankcijami, ki so po njegovem mnenju nepravične. Dodal je, da nobena država ne more biti za pogajalsko mizo privedena s silo.

Podporo iranskemu jedrskemu sporazumu je izrazila britanska premierka Theresa May, ki je bila zelo ostra do Rusije. Najprej zaradi zamrznitve ukrepov Varnostnega sveta ZN-a proti dejavnostim Irana v regiji, nato zaradi podpore sirski vladi, ki je uporabljala kemično orožje, in na koncu zaradi "brezobzirne ruske uporabe kemičnega orožja v Salisburyju". Rusijo je obtožila zavajanja.

Lavrov: Enostranski umik ZDA od sporazuma je posebna grožnja
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je v svojem nastopu osredotočil na kritike zahodnih držav, ki kar naprej zavračajo ruske pobude proti kemičnemu in biološkemu orožju, in namignil, da lahko takšen odnos ogrozi jedrski dialog med ZDA in Rusijo. Poudarjal je potrebo, da bi onemogočili dostop do orožja za teroriste, ki naj bi bili krivi za kemične napade v Siriji. Enostranski umik ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma predstavlja posebno grožnjo in škoduje tudi prizadevanjem na Korejskem polotoku, je dejal.

Obtožb o kemičnem napadu se je dotaknil le mimogrede, ko je Veliko Britanijo obtožil "nepotrjene retorike" in izogibanja skupni preiskavi dogodka z Rusijo, kar naj bi pomenilo, da Velika Britanija nekaj skriva. London je pozval h konstruktivnemu dialogu.

"Nikomur ne bomo pustili, da zaobide sankcije"
Medtem je Evropska unija napovedala ustanovitev namenske družbe, t. i. Special Purpose Vehicle (SPV), za "zakonite finančne transakcije" z Iranom, ki bo evropskim podjetjem omogočala, da bodo lahko nadaljevala poslovanje z Iranom. Prek SPV-ja bo poleg običajnih finančnih kanalov potekal plačilni promet evropskih podjetij s Teheranom. Na tak način naj bi se izognili, da bi bile banke, prek katerih so doslej potekale tovrstne transakcije, same cilj ameriških sankcij.

Do načrta EU-ja, da zaobide ameriške sankcije proti Teheranu, je bil kritičen ameriški zunanji minister Mike Pompeo: "Ne Evropi ne nikomur drugemu ne bomo dopustili, da bi zaobšel naše sankcije. To je eden najbolj kontraproduktivnih ukrepov za regionalni mir in varnost, kar si jih je mogoče zamisliti," je poudaril in dodal, da je "globoko razočaran". Bruselj je obtožil, da bo s tem "utrdil Iran na položaju največjega svetovnega sponzorja terorizma".

Trump je maja letos oznanil enostranski odstop ZDA od sporazuma in hkrati uvedel gospodarske sankcije proti Iranu, ki so začele veljati avgusta. Na začetku novembra naj bi sledil nov sklop sankcij, s katerimi naj bi Washington zaustavil iranski izvoz nafte. Ameriški ukrepi veljajo tudi za podjetja tretjih držav, ki poslujejo z Iranom, med njimi so številna evropska podjetja.

ZDA znova kritične do Irana