Protesti po smrti Mahse Amini potekajo tudi v zahodnem svetu, na fotografiji prizor s shoda v Barceloni. Foto: Reuters
Protesti po smrti Mahse Amini potekajo tudi v zahodnem svetu, na fotografiji prizor s shoda v Barceloni. Foto: Reuters

Skupaj s članicami EU-ja bomo še naprej preučevali vse razpoložljive možnosti, "vključno z omejevalnimi ukrepi", da obravnavamo uboj in način, na katerega so varnostne sile v Iranu odgovorile na proteste, je dejal. Pri tem je pojasnil, da govori o omejevalnih ukrepih, ker pogodbe EU-ja sankcij ne omenjajo, vendar gre v praksi za sankcije.

Evropski parlament bo po današnji razpravi glede dogodkov v Iranu v četrtek sprejemal resolucijo. Borrell je evropske poslance pozval k "odločnemu odzivu".

Evropske poslance je nagovorila tudi francoska zunanja ministrica Catherine Colonna. "Delovanje Francije v središču EU-ja je ukrepanje proti odgovornim za zatiranje, ki jih je treba pozvati k odgovornosti za njihova dejanja," je dejala.

Množični protesti v Iranu potekajo že več kot dva tedna. Sprožila jih je smrt 22-letne Mahse Amini po policijskem pridržanju, potem ko jo je t. i. moralna policija pridržala zaradi kršenja strogih islamskih pravil oblačenja oziroma zaradi nepravilnega nošenja naglavne rute.

Protesti dijakinj in študentk

Protestom so se v ponedeljek in torek po poročanju BBC-ja pridružile številne dijakinje in študentke, ki so v znak protesta snele svoje naglavne ruke in z njimi mahale po zraku.

V mestu Karadž so učenke iz neke šole pregnale moškega uradnika. V mestu Širaz so dijakinje in študentke v ponedeljek zaprle promet na eni glavnih cest in vzklikale "smrt diktatorju", s čimer so po navedbah BBC-ja imele v mislih vrhovnega voditelja ajatolo Hameneja. O protestih na izobraževalnih ustanovah poročajo tudi iz prestolnice Teheran, mesta Sakez, od koder je prihajala Amini, ter mesta Sanandadž.

Med protesti ubitih več kot sto ljudi

"Ljudje v Iranu bi morali tako kot povsod drugje imeti pravico do mirnih protestov," je dejal Borrell, ki je opozoril, da je na protestih umrlo na desetine ljudi. Organizacija Iran Human Rights s sedežem na Norveškem je sporočila, da je bilo ubitih več kot sto ljudi. Iranske oblasti števila umrlih na protestih niso podali, trdijo pa, da so "izgredniki in razbojniki s podporo tujih sovražnikov" ubili številne pripadnike varnostnih sil.

Borrell je izrazil sožalje ob smrti 22-letnice, ki je po aretaciji umrla v bolnišnici, ter opozoril, da ni bilo neodvisne preiskave, ki bo ugotovila, kaj se je zgodilo in kdo je za to odgovoren. Oblasti so ukinile tudi dostop do spleta na številnih območjih v Iranu, svet pa nima vpogleda v to, kaj se v državi dogaja. To krši pravico do svobodnega izražanja v Iranu, je opozoril.

Odziv Irana na proteste je visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja prvič obsodil prejšnjo nedeljo in ga označil za neupravičen in nesprejemljiv.

V veljavi sankcije EU-ja proti 90 Irancem

EU je zaradi kršenja človekovih pravic uvedel sankcije proti približno 90 iranskim posameznikom, ki jih vsako leto obnavljajo. Na seznam sicer že od leta 2013 niso uvrstili novih posameznikov, saj je Unija upala na oživitev iranskega jedrskega sporazuma, ki je propadel po umiku ZDA leta 2018, poroča Reuters. Pogovori za oživitev jedrskega sporazuma so zastali.

ZDA in Kanada so medtem že uvedle sankcije proti iranski moralni policiji, ki jo krivijo za smrt 22-letnice iz iraškega Kurdistana.

Sorodna novica Jeza v Iranu naj bi prežemala vse dele družbe. "Želimo biti normalna država."