Obtičali potniki v veliki meri ostajajo brez informacij, kdaj bodo lahko nadaljevali pot. Foto: MMC RTV SLO
Obtičali potniki v veliki meri ostajajo brez informacij, kdaj bodo lahko nadaljevali pot. Foto: MMC RTV SLO

Dubajsko letališče se je zdaj ponovno odprlo, a odhodni poleti še vedno zamujajo in še vedno je veliko motenj v letalskem prometu. Ob tem so pozvali potnike, naj se odpravijo na letališče le, če imajo potrjene rezervacije.

"Ostajajo neverjetno zahtevni časi. Mislim, da še nihče ni videl takšnih razmer," je po poročanju BBC-ja dejal vodja letališča v Dubaju Paul Griffiths. Ob tem je izrazil upanje, da bo eno najbolj obremenjenih letališč na svetu v 24 urah ponovno vzpostavilo stanje, podobno normalnemu.

V torek in sredo so odpovedali več kot 1240 letov, okoli 40 pa so jih preusmerili na druga letališča.

Letalski družbi Emirates in Flydubai sta danes že ponovno vzpostavili številne povezave, a s spletne strani letališča je razvidno, da je bilo odpovedanih ali preloženih več kot 200 poletov.

V sredo sta bila odpovedana tudi leta iz Dubaja v Ljubljano in iz Ljubljane v Dubaj. Danes leti na tej povezavi niso na voznem redu.

Griffiths je vzpostavitev običajnega delovanja letališča označil za izziv, saj je številno osebje obtičalo na poplavljenih cestah.

Okoliške ceste ostajajo zamašene zaradi množice ljudi, ki poskušajo doseči letališče. Številne ceste v Dubaju so medtem še vedno poplavljene.

Na letališču je obtičalo tudi več Slovencev, ki so prek Dubaja leteli na druge destinacije ali se vračali domov.

Potniki spijo po tleh, težava je, da jih večina nima nobene prtljage pri sebi, sploh tisti, ki so bili na povezovalnih poletih. Foto: MMC RTV SLO
Potniki spijo po tleh, težava je, da jih večina nima nobene prtljage pri sebi, sploh tisti, ki so bili na povezovalnih poletih. Foto: MMC RTV SLO

Katja: Razočarani smo, da dolge ure nismo dobili nobenih informacij

"Najprej smo tri ure leteli nad Dubajem, nato, ker nam je zmanjkalo goriva, pristali na pomožnem letališču v Dubaju, ker letalo ni moglo pristati na mednarodnem letališču. Potem pa smo še pet ur sedeli v zaprtem letalu, ker so mislili, da bomo lahko vseeno odšli na mednarodno letališče, ki je 15 minut letenja stran. Sledil je nov udarec: zmanjkalo je elektrike in posledično smo ostali brez prezračevanja, bilo je grozno. Iz letala nismo smeli, le odprli so vrata, da bi vsaj malo zraka prišlo noter, a upoštevaje, da gre za veliko letalo, se to seveda ni zgodilo," pripoveduje svojo zgodbo Katja, ki je zaradi vremenskih težav v Dubaju obtičala z dvema prijateljicama.

Po uri agonije je v sredo okoli 12. ure po lokalnem času le prišel avtobus, ki jih je odpeljal v letališko stavbo, tam pa ni bilo nikogar, ki bi jim dal kakršno koli informacijo. "Bil je en zaposleni, ves nasmejan, ki je govoril, naj čakamo. To je bilo to."

Sorodna novica V Dubaju popoln kaos zaradi rekordne količine dežja. Za ujmo ni krivo sejanje oblakov.

Po novem čakanju so več tisoč ljudi, na omenjeno letališče so preusmerili več letal, z le dvema avtobusoma začeli voziti na glavno letališče. Vožnja je zaradi težav v prometu, ceste so bile zalite, trajala več ur. Po prihodu na glavno letališče pa znova v boj za informacijami. Več ur so nanje čakale neuspešno, letališča pa niso smele zapustiti, ker so potnice v prehodu. Potem pa le napredek. "Po 24 urah na letališču brez spanja, pred tem pa nekaj malega spanja na letalu v prejšnjih 24 urah in v istih oblekah kot pred dvema dnevoma smo dobile vozovnico za jutri! Še 20 ur nas čaka na letališču upajoč, da bo letalo vzletelo."

Prizor na letališču danes okoli 10. ure po lokalnem času.

"Polna hala ljudi, letala letijo, številni pa še vedno nimajo vozovnic," je opisala kaotične razmere. "Razočarani smo, ker ponoči in čez dan ni bilo nikogar, ki bi nam dal kakšno informacijo."

Zalite hiše, neprevozne ceste, v Mudonu poziv k evakuaciji

V Dubaju živi tudi precej Slovencev, nekateri že dolga leta, ki opisujejo, da takih prizorov niso videli še nikoli, prav tako tudi domačini ne.

"Smo na suhem, toda naokoli nas so razmere res obupne. Voda se samo dviga. Ves čas črpajo vodo, a ni učinka. Veliko ljudi so že evakuirali, številni imajo v stanovanju vodo do višine ramen," je današnje razmere opisala Slovenka, ki živi v predelu Mudon. Tam je civilna zaščita danes prebivalce pozvala k evakuaciji, ker se razmere ne izboljšujejo, čeprav od včeraj zjutraj ne dežuje več. A v določenih naseljih in na cestah voda ne odteka.

"Veliko ljudi, ki ima terence, je preživelo torkov večer na cestah, da so pomagali pri evakuaciji ljudi, ki so ostali ujeti na poplavljenih cestah," je pojasnila. Zaradi razmer so v številnih podjetjih, tudi v njenem, že v ponedeljek odredili delo od doma.

Zdaj imajo polne roke dela gasilci, čistilci in drugo osebje, ki sodeluje pri vzdrževanju številnih zalitih blokov in hiš. Kot nam je sporočila druga Slovenka, ki že več kot 10 let živi v Dubaju, se kaotične razmere v nekaterih predelih zrcalijo tudi v praznih oz. izropanih trgovinah, saj je dobava otežena.

"Določeni deli Dubaja so bili manj prizadeti, pri nas na Palm Jumeirahu so se že naslednji dan razmere uredile, zelo malo stoječe vode je in večina trgovin normalno obratuje." Ob tem je pojasnila, da je garaže zalilo, a so čez noč uspeli vodo prečrpati, tako da večje škode ni bilo. "Nekaj sosedov je imelo poplavljena stanovanja, ker je kvaliteta gradnje tu v splošnem slabša in izolacija oken ni pripravljena na takšno količino dežja oz. vode."

Zaradi vode na cestah so velike težave v prometu. Sicer 20-minutna pot do letališča zdaj traja dve uri.

Dubaj po rekordnih padavinah pod vodo