Erdogan je še leta 2018 za naročilo umora Hašokdžija obtoževal
Erdogan je še leta 2018 za naročilo umora Hašokdžija obtoževal "najvišje ravni" savdske vlade. Štiri leta pozneje se je oglasil na prijateljskem obisku. Foto: Reuters

Erdogan se je v palači al-Salam v mestu Džeda ob Rdečem morju srečal z gostiteljem kraljem Salmanom, pozneje pa tudi z de facto voditeljem Savdske Arabije, kronskim princem Mohamedom bin Salmanom.

Obisk turškega predsednika po vabilu savdskega kralja predstavlja vrhunec večmesečnih naprezanj Ankare in Riada za izboljšanje odnosov. V tem kontekstu je Turčija tudi opustila sojenje za umor Hašokdžija in ga predala Savdski Arabiji.

Umorjeni novinar Hašokdži. Foto: EPA
Umorjeni novinar Hašokdži. Foto: EPA

Brutalni umor savdskega novinarja na konzulatu v Carigradu

Savdski novinar Džamal Hašokdži je oktobra 2018 vstopil v prostore savdskega konzulata v Carigradu, da bi pridobil dokumente za poroko s turško zaročenko, a nato izginil. Hašokdžijevega trupla nikoli niso našli, domnevno pa ga je ekipa savdskih forenzikov na konzulatu zadušila in razkosala.

Združeni narodi menijo, da je bil Hašokdži žrtev "brutalnega in vnaprej načrtovanega umora, ki so ga izvedli savdski uradniki". Ameriške obveščevalne službe so lani prvič javno zapisale, da je umor naročil savdski princ bin Salman.

Turški predsednik Erdogan je po umoru v Carigradu ostro nastopil proti Riadu in "najvišje ravni" savdske vlade obtožil naročila. Vendar je v zadnjih letih precej spremenil svojo retoriko.

Erdogan z gostiteljem kraljem bin Salmanom. Foto: Reuters
Erdogan z gostiteljem kraljem bin Salmanom. Foto: Reuters

Erdogan s savdskim denarjem nad turško inflacijo?

Erdogan je pred odhodom v Džedo dejal, da je obisk "manifestacija skupne volje" za izboljšanje vezi in krepitev političnih, vojaških in kulturnih odnosov.

Dodal je, da bi bilo obojestransko koristno okrepiti sodelovanje na področjih, vključno z zdravjem, energijo, varnostjo preskrbe s hrano, obrambno industrijo in financami.

Ankara si obeta tudi prekinitev savdskega bojkota uvoza iz Turčije iz leta 2020, zaradi česar se je ta zmanjšal za 98 odstotkov.

Analitiki ocenjujejo, da bi savdsko financiranje lahko Turčiji pomagalo ublažiti njene gospodarske težave, vključno z naraščajočo inflacijo, pred težkimi volitvami za Erdogana prihodnje leto.

Erdoganov obisk v Džedi je sicer del turneje v regiji, v sklopu katere bo obiskal še Egipt, Izrael in Združene arabske emirate.

Ankara in Riad izboljšujeta odnose