Džamal Hašokdži je bil ubit na savdskem konzulatu v Carigradu leta 2018. Foto: EPA
Džamal Hašokdži je bil ubit na savdskem konzulatu v Carigradu leta 2018. Foto: EPA

V Carigradu že skoraj dve leti poteka sojenje 26 osumljenim, povezanim z umorom, med katerimi je tudi nekdanji tesni sodelavec savdskega prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana. 59-letni Hašokdži, oster kritik savdskega režima, je bil ubit 2. oktobra 2018 v prostorih savdskega konzulata v Carigradu.

Sojenje je veljalo sicer za precej simbolično, saj je potekalo v odsotnosti osumljenih, čeprav so se odnosi med obema sunitskima muslimanskima regionalnima silama zaradi tega precej zaostrili. A konec marca je turški tožilec, pristojen za primer, sodišče v Carigradu zaprosil, naj ustavi postopek proti osumljenim in primer preda Riadu. Po navedbah tožilstva se je primer "vlekel", ker sklepov sodišča ni bilo mogoče izvajati, saj so bili osumljeni tujci.

Sodišče je za mnenje zaprosilo ministrstvo za pravosodje, ki je odločitvi prejšnji teden prižgalo zeleno luč. Sodišče je tako potrdilo, da se sojenje na turških sodiščih ustavi.

Turčija potrebuje savdske naložbe

Odločitev je bila sprejeta v času, ko si Turčija, ki jo pestita gospodarska kriza in visoka inflacija, prizadeva za otoplitev odnosov s Savdsko Arabijo v upanju na naložbe, ki jih država nujno potrebuje.

Zaročenka umorjenega novinarja, turška znanstvenica Hatice Cengiz, je sporočila, da se bo na odločitev sodišča pritožila. Turčiji "ne vlada družina kot v Savdski Arabiji. Imamo pravosodni sistem, ki obravnava pritožbe državljanov", je dejala novinarjem pred glavnim sodiščem. "Na odločitev se bomo pritožili v skladu z našim pravnim sistemom," je zatrdila Cengiz.

Do odločitve so bili kritični tudi pri mednarodni organizaciji za človekove pravice Amnesty International. Njihova predstavnica Milena Buyum jo je na Twitterju označila za "grozljivo in očitno politično odločitev".