Iranki na tekmi domače lige avgusta letos. Foto: Reuters
Iranki na tekmi domače lige avgusta letos. Foto: Reuters

Open Stadiums se sprašuje, zakaj lahko Iran tekmuje, ko pa tam ženske ne smejo na nogometne tekme. Do poziva sicer prihaja nekaj tednov po tem, ko so iranske oblasti prvič po letu 1979 dovolile ženskam, da si ogledajo tekmo iranskega prvenstva.

A organizacija Open Stadiums je skeptična, da bodo stadioni dejansko ostali odprti za ženske. "Iranske ženske ne zaupajo ne oblastem Islamske republike ne iranski nogometni zvezi, da bo ostal stadion Azadi zanje odprt, ko se SP 18. decembra sklene," so zapisali pri Open Stadiums v odprtem pismu predsedniku Fife Gianniju Infantinu.

Prepoved udeležbe žensk na tekmah je v nasprotju z mednarodnim nogometnim pravilnikom, poudarjajo, pri tem pa Fifo pozivajo, da "nemudoma izključi Iran s svetovnega prvenstva 2022 v Katarju".

Protesti potekajo vse od smrti Mahse Amini. Foto: Reuters
Protesti potekajo vse od smrti Mahse Amini. Foto: Reuters

Iranski novičarski portali ugibajo, da so oblasti dovolile ženskam ogled tekme avgusta, potem ko je Fifa poslala Teheranu pismo, v katerem jih je pozvala, naj spusti več žensk na stadione. Fifa je pred tem zatrdila za BBC, da "si ne bo zatiskala oči", ko gre za omenjeno temo.

V Iranu sicer ne velja uradna prepoved udeležbe žensk na športnih dogodkih, je pa redko in jim pogosto vstop na vratih zavrnejo. Pred avgustom ženske de facto niso imele vstopa na tekme domače lige, v katerih igrajo moški. So pa ženske obiskale peščico mednarodnih tekem, vključno eno marca.

Open Stadiums, ki lobira za enak dostop do športa v Iranu, trdi tudi, da so člani iranske nogometne ekipe, ki potuje v Katar, dobili prepoved komentiranja smrtonosnih protestov, ki trenutno pretresajo državo.

Vse več mrtvih v protestih

Na protestih, ki so izbruhnili po smrti 22-letne Mahse Amini, je umrlo 52 ljudi, več sto jih je bilo ranjenih, je sporočila nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI). Iranski državni mediji sicer poročajo o več kot 40 mrtvih. "Amnesty International ima imena 52 žensk, moških in otrok, ki so jih ubile iraške varnostne sile," je sporočila organizacija.

Mahso Amini so prijeli zaradi
Mahso Amini so prijeli zaradi "nepravilnega" nošenja naglavne rute. Foto: Reuters

Dodali so, da imajo kopijo dokumenta, ki dokazuje, da je generalštab iranske vojske 21. septembra poveljnikom sil v vseh pokrajinah svetoval, naj ostro ukrepajo proti protestnikom. Ti so v dokumentu omenjeni kot "nasprotniki revolucije in tisti, ki povzročajo težave".

Dokument po navedbah organizacije dokazuje, da sta stopnjevanje nasilja in uporaba pravega streliva sistematična ter sta del strategije iranskih oblasti.

"Mednarodna skupnost mora nemudoma in odločno ukrepati, da bo preprečila smrt in poškodbe ljudi, ki bodo šli na ulice v prizadevanjih za svojo svobodo, dostojanstvo in človekove pravice," je poudaril AI.

Mahso Amini je 13. septembra med obiskom v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute. Tri dni pozneje je umrla. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, medtem ko policija zavrača krivdo za njeno smrt in zanika, da bi jo pretepali ali z njo slabo ravnali. Novica o njeni smrti je sprožila vsesplošno ogorčenje in proteste več tisoč ljudi v Teheranu in drugih mestih po državi. Varnostni organi so na proteste odgovorili s silo, poleg tega so v državi onemogočili ali otežili dostop do spleta.

Na najobsežnejših protestih v Iranu v zadnjih treh letih so varnostne sile po navedbah aktivistov med drugim uporabile prave in šibrene naboje, protestniki pa so pripadnike varnostnih sil obmetavali s kamenjem, zažigali policijska vozila in državne zgradbe.