Novo istanbulsko letališče naj bi se z leti uvrstilo med pet največjih na svetu po številu potnikov. Foto: Reuters
Novo istanbulsko letališče naj bi se z leti uvrstilo med pet največjih na svetu po številu potnikov. Foto: Reuters
Predsednik Erdogan si obeta, da bo z nadaljnjo rastjo nacionalnega prevoznika Turkish Airlines, ki Carigrad povezuje tudi z Ljubljano, zasedlo sam vrh lestvice. Foto: EPA
Letališče je gradilo 35.000 delavcev, najmanj 30 jih je zaradi neustreznih delovnih pogojev, umrlo. Foto: Reuters
Novo turško letališče bo imelo šest vzletno-pristajalnih stez, veliko pa bo 75 kvadratnih kilometrov. Foto: IGA
Letalski promet v Turčiji se je povečal za skoraj 11 odstotkov, v prvem polletju letos pa je bil večji za skoraj 16 odstotkov. Foto: Reuters
Uradno ime letališča še ni znano. Foto: Reuters

Novo letališče bo imelo do leta 2028, ko bo v celoti dokončano, šest vzletno-pristajalnih stez ter dva terminala in bo s 76 kvadratnimi kilometri površine trikrat večje od zdajšnjega Atatürkovega.

10,5 milijarde evrov vredno mednarodno letališče bo nadomestilo obstoječe letališče, še vedno pa ni jasno, ali bo poimenovano po očetu sodobne sekularne turške države Kemalu Atatürku. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki bo letališče uradno odprl na 95. obletnico ustanovitve sodobne Turčije, naj bi še vedno razmišljal, ali bi novo letališče sploh ohranilo obstoječe ime. Pojavila so se ugibanja, da bi letališče lahko poimenoval po katerem od sultanov iz zlate dobe osmanskega imperija, nekateri Erdoganovi podporniki so prepričani, da bi se moralo poimenovati kar po njem.

Na odprtju tudi Alenka Bratušek
Današnje odprtje letališča je tehnične narave – prvo letalo je poletelo proti Ankari. Do konca leta, ko naj bi se mednarodno letališče odprlo v celoti, pa bodo letala letela na pet destinacij.

Na odprtju je bila tudi slovenska ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Dejala je, da je današnji dan pomemben tudi za prometne povezave med Slovenijo in Turčijo, saj se z novim letališčem povečuje tranzitna vloga Turčije v mednarodnem prostoru civilnega letalstva, kar naj bi prispevalo k povečanju vseh oblik sodelovanja med državama, tako na področju turizma kot v gospodarstvu. Na odprtju so bili tudi nekateri svetovni voditelji, med njimi katarski emir Hamad al Tani, sudanski predsednik Omar al Bašir in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

90 milijonov potnikov leta 2019
Prek obstoječega letališča Kemala Atatürka v Carigradu je lani potovalo 64 milijonov potnikov, še 30 milijonov pa prek drugega letališča velemesta ob Bosporju Sabiha Gocken. Čez novo letališče naj bi leta 2019 potovalo okoli 90 milijonov potnikov, v roku desetih let, ko bodo dokončani vsi načrtovani objekti v okviru letališkega kompleksa, pa naj bi število naraslo na 200 milijonov.

Smrtonosna gradnja
Sicer pa so gradnjo novega mednarodnega letališča spremljali tudi očitki neprimernega ravnanja z delavci. Od 35.000 delavcev, ki so gradili letališče, jih je umrlo kar 30, po navedbah sindikatov pa je številka precej večja.

Organizirani so bili tudi protesti, ki pa so jih pristojne oblasti zatrle. Ključno vlogo pri gradnji je imelo gradbeno podjetje Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret iz koncerna Cengiz, ki ga je tudi Dars izbral za gradnjo druge cevi karavanškega predora, a izbor zaradi pritožb neizbranih izvajalcev še ni dokončen.

Novo letališče v Carigradu naj bi se z leti uvrstilo med pet največjih na svetu po številu potnikov, Erdogan pa si obeta, da bo z nadaljnjo rastjo nacionalnega prevoznika Turkish Airlines, ki Carigrad povezuje tudi z Ljubljano, zasedlo sam vrh lestvice.

Najbolj prometno letališče v Atlanti
Letalski promet v Turčiji se je povečal za skoraj 11 odstotkov, v prvem polletju letos pa je bil večji za skoraj 16 odstotkov.

Lani je sicer največ potnikov na svetu potovalo prek letališča v Atlanti, ki velja za eno ključnih ameriških prometnih vozlišč (nekaj manj kot 104 milijoni), na drugo mesto se je uvrstilo pekinško letališče (skoraj 96 milijonov), na tretje dubajsko (88 milijonov), na četrto tokijsko letališče Narita (85,4 milijona) in na peto mesto letališče LAX v Los Angelesu (84,5 milijona). Najbolj prometno evropsko letališče je bil londonski Heathrow (78 milijonov), na sami evropski celini pa je prednjačil pariški Roissy - Charles de Gaulle (69,4 milijona).