Požar, ki so ga sprožili Hezbolahovi napadi na Izrael. Foto: Reuters
Požar, ki so ga sprožili Hezbolahovi napadi na Izrael. Foto: Reuters

V izraelskem napadu na jugu Libanona je bil v torek ubit visoki poveljnik Hezbolaha Sami Abdalah, znan tudi kot Abu Taleb, je sporočilo šiitsko gibanje. Poveljnik Hezbolaha je bil ubit v napadu v mestu Džouaija 15 kilometrov od meje z Izraelom, v njem pa so umrli še trije ljudje. Po navedbah libanonskega vojaškega vira gre za najpomembnejšega poveljnika Hezbolaha, ubitega od začetka vojne v Gazi. Izrael je smrt Abdalaha potrdil.

Hezbolah je pozneje sporočil, da je bil ubit še en borec. Vir blizu šiitskega gibanja, ki ga podpira Iran, je pojasnil, da gre za Mohameda Huseina Sabro, znanega tudi kot Baker. Hezbolah in Izrael si ogenj izmenjujeta od začetka vojne v Gazi oktobra, vse intenzivnejši napadi pa povečujejo zaskrbljenost zaradi možnosti večjega spopada.

Viri v Libanonu so navedli, da je bil Abu Talev Hezbolahov poveljnik v osrednji regiji južnega obmejnega pasu. Hezbolah je sporočil, da je v sredo izvedel najmanj 17 vojaških operacij proti Izraelu, med njimi osem kot odgovor na "atentat", ki so ga izvedle izraelske sile v Libanonu.

Borci Hezbolaha so izstrelili vodene rakete na izraelsko vojaško tovarno, skupina je sporočila, da je napadla izraelska poveljniška štaba v Ein Zeitimu in Ami'adu ter izraelsko vojaško postajo za zračni nadzor v Meronu. Vojaški vir je navedel, da je Hezbolah v sredo na Izrael izstrelil približno 250 raket, kar je največ v enem dnevu od začetka oktobra.

Visoki predstavnik Hezbolaha Hašem Safiedin je na pogrebnem sprevodu za Abdalaha v južnem predmestju Bejruta, ki je pod nadzorom Hezbolaha, dejal, da bo skupina kot povračilo za njegov uboj povečala in okrepila napade proti Izraelu.

"Če sovražnik joče in stoka zaradi tega, kar se mu je zgodilo v severni Palestini, naj se pripravi na jok in stok," je dejal Safiedin.

Izraelsko vojno letalo na meji z Libanonom. Foto: Reuters
Izraelsko vojno letalo na meji z Libanonom. Foto: Reuters

Rakete v severnem Izraelu povzročile požare

V mestih na severu Izraela so se oglasile sirene, izraelske sile so napadle izstrelišča v južnem Libanonu. Izraelska vojska je pred tem sporočila, da je Hezbolah izstrelil približno 50 izstrelkov iz južnega Libanona na Golansko planoto, ki jo zaseda Izrael.

Pozneje je izraelska vojska sporočila, da je prestregla številne izstrelke iz južnega Libanona, drugi pa so padli na več območjih v severnem Izraelu in povzročili požare. Izraelska vojska je sporočila, da so njena bojna letala napadla dve izstrelišči Hezbolaha na jugu Libanona, medtem ko je topništvo obstreljevalo tretjo lokacijo.

Po besedah izraelske vojske na izraelski strani ni bilo žrtev, vendar so se gasilci na različnih območjih borili s požari, ki so jih povzročili napadi Hezbolaha.

Abdalah, poveljnik Hezbolaha, ki ga je Izrael ubil v torek, je bil nadrejeni Visamu Tavilu, ta je bil ubit v izraelskem napadu januarja, so dejali libanonski viri, ki so hoteli ostati anonimni.
Palestinska islamistična skupina Hamas je Abdalaha v izjavi, v kateri je izrazila sožalje ob njegovi smrti, označila za velikega vodjo.

Izrael je v Libanonu ubil približno 300 borcev Hezbolaha, kar je več kot v vojni leta 2006, ko sta se strani nazadnje spopadli. Po podatkih agencije Reuters je bilo ubitih približno 80 civilistov. V napadih iz Libanona je bilo po navedbah Izraela ubitih 18 izraelskih vojakov in 10 civilistov.