Izraelski premier Benjamin Netanjahu med obiskom severne meje z Libanonom. Foto: Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjahu med obiskom severne meje z Libanonom. Foto: Reuters

Izraelska mesta ob meji, od katerih so bila številna evakuirana, so pogosta tarča raketnih napadov in brezpilotnih letalnikov libanonske militantne skupine Hezbolah. Rakete so ta teden sprožile požare v naravi, zaradi katerih so pogorela obsežna območja na severu Izraela.

"Kdor misli, da nam lahko škoduje in da bomo ob tem mirno sedeli, se zelo moti. Pripravljeni smo odločno ukrepati. Tako ali drugače bomo spet vzpostavili varnost na severu," je dejal Netanjahu.

Posledice raketnih napadov iz Libanona v okolici mesta Kirjat Šmona. Foto: Reuters
Posledice raketnih napadov iz Libanona v okolici mesta Kirjat Šmona. Foto: Reuters

Predstavnik libanonskega gibanja Naim Kasem je medtem za Al Džaziro v torek dejal, da si Hezbolah ne želi širitve spora z Izraelom, vendar se je pripravljen boriti v vsaki vojni, ki mu bo vsiljena. "Če Izrael želi obsežno vojno, smo pripravljeni," je dodal.

V Libanonu ob tem obtožujejo Izrael, da uporablja prepovedano strelivo z belim fosforjem. To se lahko uporablja za ustvarjanje dimnih zaves in osvetljevanje bojišč, vendar pa beli fosfor, ki se vname ob stiku s kisikom, lahko povzroči tudi požare, opekline, poškodbe dihal, odpovedi organov in celo smrt.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je znova opozorila, da izraelska vojska uporablja beli fosfor, potem ko je Izrael uporabe spornega streliva obtožila že oktobra lani. HRW je potrdil, da so izraelske sile uporabile strelivo z belim fosforjem tudi nad naseljenimi stanovanjskimi območji, kar pomeni kršitev mednarodnega prava.

Razmere na obmejnem območju med Libanonom in Izraelom so se poslabšale po 7. oktobru lani, ko je izbruhnila vojna v Gazi. Od takrat je bilo v Libanonu ubitih najmanj 455 ljudi, med njimi je poleg Hezbolahovih borcev tudi skoraj sto civilistov. Na izraelski strani je umrlo 14 vojakov in 11 civilistov.

Poškodovano vozilo v Deir Al Balahu v osrednji Gazi. Foto: Reuters
Poškodovano vozilo v Deir Al Balahu v osrednji Gazi. Foto: Reuters

Novi napadi na begunsko taborišče Bureidž

Izraelska vojska je začela novo vojaško operacijo v begunskem taborišču Bureidž v osrednjem delu Gaze. Poleg zračnih so udeležene tudi kopenske sile, ki se na območju spopadajo s palestinskimi borci.

Begunsko taborišče Bureidž blizu kraja Deir Al Balah v osrednji Gazi je bilo prizorišče spopadov že decembra in januarja, ko so izraelske sile poskušale uničiti Hamasov bataljon na tem območju, je sporočil Inštitut za preučevanje vojne (ISW) s sedežem v Washingtonu.

Vrnitev izraelskih sil v taborišče Bureidž "odraža, da so palestinske milice tam še vedno prisotne in pripravljene za boj", je v svoji oceni razmer na bojišču zapisal ameriški inštitut, poroča Al Džazira.

Po navedbah izraelske vojske so napadi v osrednji Gazi usmerjeni proti vojaškim kompleksom, skladiščem orožja in borcem Hamasa, pri čemer jih je bilo več ubitih.

V izraelskem obstreljevanju in zračnih napadih na jugu Gaze je bilo v torek ubitih najmanj 19 ljudi, med njimi dva policista, ki sta pomagala varovati dostavo humanitarne pomoči v Rafo, so sporočili palestinski zdravniki.

Izraelska vojska je po navedbah nemške tiskovne agencije DPA v četrtek sporočila, da je napadla šolo pod okriljem agencije Združenih narodov za podporo palestinskim beguncem (UNRWA), ker naj bi v stavbi delovali pripadniki palestinskega gibanja Hamas. Te informacije po navedbah agencije DPA ni bilo mogoče preveriti.

Načelnik generalštaba izraelskih sil Herci Halevi se je prejšnji mesec pritožil nad pomanjkanjem načrtov za vzpostavitev civilne uprave na območju Gaze. Zaradi pomanjkanja politične strategije se mora izraelska vojska vedno znova bojevati v krajih na območju Gaze, ki jih je že zavzela in se z njih umaknila, navaja DPA.

Izraelske sile ob kopenskih operacijah v osrednjem delu Gaze izvajajo tudi obsežne zračne napade na območja, kjer bivajo številni razseljeni prebivalci oblegane palestinske enklave. V Deir Al Balahu so mrtvašnice polne, bolnišnice pa se spopadajo z velikim številom ranjencev, so za Al Džaziro povedali viri v bolnišnicah.

Izraelska vojska po navedbah nadaljuje z ofenzivo tudi v drugih delih Gaze, med drugim v mestu Rafa na jugu enklave.

Po navedbah zdravstvenih oblasti v Gazi je bilo v zadnjih 24 urah v izraelskih napadih na osrednji del palestinske enklave ubitih najmanj 75 ljudi. Skupno je bilo v izraelski ofenzivi na Gazo od 7. oktobra lani ubitih najmanj 36.550 Palestincev, še skoraj 83.000 pa ranjenih.