Palestinci pogosto protestirajo zaradi gradnje judovskih naselbin. Foto: Reuters
Palestinci pogosto protestirajo zaradi gradnje judovskih naselbin. Foto: Reuters

Organizacija, ki ima sedež v New Yorku, je objavila 213-stransko poročilo. V njem so zapisali, da ne želijo primerjati razmer v Izraelu z obdobjem politike rasnega razlikovanja v Južni Afriki, ampak le oceniti, ali "določena dejanja in politike pomenijo apartheid, kot je opredeljen v mednarodnem pravu". Kot primere takšnih spornih dejanj so navedli omejitve gibanja Palestincev in zasege zemlje palestinskim lastnikom za gradnjo judovskih naselbin.

"Na izraelskih tleh in na palestinskih ozemljih je namen izraelskih oblasti vzdrževati nadzor nad Palestinci. To skušajo doseči z nadzorom nad zemljo in prebivalci in s tem pridobiti koristi za judovske Izraelce. Na tej podlagi iz poročila izhaja, da so izraelski uradniki zagrešili zločine proti človečnosti, natančneje apartheid in preganjanje, kot sta opredeljena v konvenciji proti apartheidu iz leta 1973 in v rimskem statutu iz leta 1998," so zapisali. Dodali so, da država to politiko izvaja zaradi "ohranjanja prevlade judovskih Izraelcev nad Palestinci".

Izrael obtožbe zavrača

Izraelsko zunanje ministrstvo je obtožbe ovrglo kot "nesmiselne in lažne" in HRW obtožilo ustvarjanja "protiizraelskega vzdušja". Dodali so, da si omenjena organizacija že vrsto let prizadeva za uvedbo bojkota proti njihovi državi in da je njihov edini namen spodkopati pravico izraelske države do obstoja. Poudarili so tudi, da je avtor dokumenta znani podpornik propalestinskega Gibanja za bojkot, odvzem in sankcije (BDS). Gre za Omarja Šakirja, direktorja HRW-ja za Izrael in Palestino, ki so ga zaradi obtožb, da podpira omenjeno gibanje, leta 2019 izgnali iz Izraela.

Šakir je dejal, da bodo poročilo poslali tudi tožilcem na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC), saj verjamejo, da obtožbe o "sistematični diskriminaciji proti Palestincem" spadajo pod njihovo področje. Dodal je, da so enako storili leta 2018, ko so v poročilu opozorili na možne zločine proti človečnosti režima palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in gibanja Hamas.

Pred nekaj tedni je ICC napovedal, da bodo preiskali morebitne vojne zločine na Zahodnem bregu in v Gazi, ki sta pod izraelsko okupacijo. Krivca bi bila lahko tako izraelska vojska kot oborožene palestinske skupine, kot je Hamas.