V Indiji so sprejeli nov zakon, ki dovoljuje smrtno kazen za posiljevalce otrok, mlajših od 12 let. Foto: Reuters
V Indiji so sprejeli nov zakon, ki dovoljuje smrtno kazen za posiljevalce otrok, mlajših od 12 let. Foto: Reuters
Duhovnik Franco Mulakal je bil otožen posilstva redovnice. Foto: Reuters

Na seznamu je 440.000 registriranih spolnih prestopnikov, med katerimi so obsojeni za posilstvo, skupinsko posilstvo, zlorabe otrok in spolno nadlegovanje. Poleg osebnih podatkov prestopnikov so priloženi tudi njihove fotografije, naslov bivališča in prstni odtis.

"Državna podatkovna baza spolnih prestopnikov ... bo v pomoč pri učinkovitejšem sledenju in preiskavi v primerih spolnih napadov," so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

V Indiji so bili pozivi k oblikovanju tovrstnega seznama predvsem zaradi številnih primerov posilstev, tudi grozljivih skupinskih posilstev, zaradi katerih se je Indija uvrstila v sam vrh nevarnih držav za ženske. Aktivistka za pravice žensk Kavita Krishan je dejala, da je oblasti k temu prisilila "moralna panika". Marsikdo v Indiji po njenih besedah napačno predvideva, da so posiljevalci tujci, "kar ni res". "Žrtve večino storilcev poznajo, pogosti so primeri zlorab v družini," je še dejala.

Aretacija duhovnika
Ta teden je indijska policija aretirala štiri zaposlene na šoli z dijaškim domom zaradi posilstva najstnice. Dekle, ki je tudi zanosilo, so sicer posilili štirje dijaki, zaposleni pa so poskušali uničiti dokaze. Na jugu zvezne države Kerala so protestniki pozivali k aretaciji duhovnika, ki naj bi dve leti posiljeval redovnico. Policija je rimskokatoliškega duhovnika aretirala le dan po tem, ko je Vatikan sprejel prošnjo duhovnika za njegovo začasno razrešitev.

Konec avgusta je policija v severni zvezni državi Utar Pradeš rešila 20 deklet in tri fante, ki so jih prodajali za spolne usluge. Aretacija se je zgodila le teden dni pred tem, ko je policija rešila 30 deklet, ki so bila spolno napadena in mučena v nekem zaklonišču v zvezni državi Bihar.

Število posilstev se ne zmanjšuje
Indijska družba je doživela velik šok na začetku leta, ko je več moških na neki poroki v Kašmirju, kjer prevladujejo hindujci, posililo in ubilo osem let staro deklico, po veroizpovedi muslimanko. Moškim so sodili, primer pa je spodbudil vlado, da je odobrila izvajanje smrtne kazni za posilstvo deklet, mlajših od 12 let, hkrati pa povišalo zaporno kazen za posiljevalce starejših deklet in žensk.

Kljub sprejetim ukrepom se število posilstev ne zmanjšuje. Glede na zadnje uradne podatke je bilo leta 2016 prijavljenih kar 100 primerov posilstev na dan.