Izraelska letalska obramba skuša sestreliti čim več iranskih brezpilotnih letalnikov. Foto: Reuters
Izraelska letalska obramba skuša sestreliti čim več iranskih brezpilotnih letalnikov. Foto: Reuters

Rakete zemlja-zemlja so povzročile manjšo škodo na vojaškem objektu na jugu, je v nedeljo zgodaj povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari.

Po poročanju iranske Press TV je korpus islamske revolucionarne garde (IRGC) "izvedel obsežne napade z brezpilotnimi letali na cilje na zasedenih ozemljih (iranski opis Izraela)." Izjavo so prebrali tudi na iranski državni televiziji. "V odgovor na zločin sionističnega režima z napadom na konzularni oddelek iranskega veleposlaništva v Damasku so zračne sile IRGC zadele določene tarče na ozemljih sionističnega režima z več deset brezpilotnimi letali in raketami," je zapisano v izjavi.

Iranska revolucionarna garda je posvarila ZDA glede kakršne koli podpore Izraelu ali vpletanja v škodovanje iranskim interesom. Iranski obrambni minister Mohamad Reza Aštiani je že predtem opozoril, da se bo Teheran odločno odzval proti vsaki državi, ki "odpre svoj zračni prostor ali ozemlje za napade Izraela na Iran", je v nedeljo poročala iranska poluradna tiskovna agencija Mehr.

Iranska državna agencija IRNA je navajala iranske vire, da je Iran proti Izraelu sprožil tudi prvi niz balističnih raket.

Sorodna novica Obsodbe iranskega napada in pozivi k umiritvi napetosti. Sklicano zasedanje Varnostnega sveta.

Iranski brezpilotni letalniki so zračni prostor Izraela dosegli okoli 1. ure zjutraj po našem času

Izraelska vojska je sporočila, da je po njenih ocenah Iran nad Izrael poslal že več kot 200 brezpilotnih letal, njen cilj pa je prestreči brezpilotne letalnike, preden bodo dosegli izraelski zračni prostor.

Brezpilotni letalniki so izraelski zračni prostor dosegli okoli 1. ure zjutraj po srednjeevropskem času, je poročala izraelska televizija Channel 12, ki je poročala tudi, da je Iran poleg brezpilotnih letalnikov nad Izrael poslal tudi rakete, katerih polet bo krajši od brezpilotnih letalnikov. Omenjeni Channel 12 je nekaj ur po začetku iranskega napada poročal, da Izrael načrtuje "obsežen odgovor."

Po Izraelu so se okoli 1. ure oglasile sirene, v Jeruzalemu so priče poročale o eksplozijah, ki naj bi bile posledica sestrelitve zajetih brezpilotnih letalnikov.

Ob 23.30 po srednjeevropskem času je Izrael zaprl zračni prostor, je sporočil izraelski minister za promet. Zračni prostor je zaprt za mednarodni in domači promet.

Nekateri Iranci so slavili začetek napada na Izrael. Foto: Reuters
Nekateri Iranci so slavili začetek napada na Izrael. Foto: Reuters

Ameriška in jordanska letala sestrelila več deset brezpilotnih letal

Ameriška letala so nekaj ur po začetku napada sestrelila brezpilotna letala na jugu Sirije ob meji z Jordanijo, Reuters navaja varnostne sile, enako so tudi jordanske zračne sile sestrelile več deset iranskih brezpilotnih letal, ki so bila na poti v Izrael, sta za Reuters potrdila dva regionalna varnostna vira. Sestrelili naj bi jih na jordanski strani Jordanske doline, druge pa blizu iraško-sirske meje. Irak je zaprl svoj zračni prostor, Jordanija tudi, hkrati je tudi razglasila izredne razmere.

Netanjahu: Pripravljeni smo na neposreden napad iz Irana

Izraelski kabinet se je pozno zvečer sestal na izrednem zasedanju, so sporočili iz urada premierja Benjamina Netanjahuja. Zadnji je tik pred objavo novice, da je Iran poslal nad Izrael brezpilotna letala, sporočil, da je Izrael pripravljen na "neposreden napad iz Irana". "Naši obrambni sistemi so razporejeni; pripravljeni smo na vsak scenarij, tako v obrambi kot v napadu," je dejal v televizijski izjavi in dodal, da ima Izrael podporo ZDA, Združenega kraljestva, Francije in "številnih drugih držav". "Velja jasno načelo: Kdor nam škoduje, bomo mi njim. Branili se bomo pred kakršno koli grožnjo in to storili preudarno in odločno," je dejal v izjavi. Izraelski zunanji minister Izrael Kac je na omrežju X pozval k enotnosti.

V Haifi na severu Izraela so odprli javna zatočišča.

Sorodna novica Iranska revolucionarna garda zasegla izraelsko ladjo. Biden se predčasno vrača v Belo hišo.

Upokojeni general Amos Jadlin je za izraelsko televizijo Channel 12 dejal, da so brezpilotna letala opremljena z 20 kilogrami eksploziva in da jih je izraelska zračna obramba pripravljena sestreliti.

Hezbolah napadel na Golanski planoti

Z Iranom povezano libanonsko gibanje Hezbolah je prek omrežja Telegram sporočilo, da je z raketami napadlo poveljstvo zračne in raketne obrambe izraelske vojske na Golanski planoti, ki jo zaseda Izrael. Izraelska vojska je v zadnjih urah izvajala napade tudi na jugovzhodu Libanona, na izraelsko-libanonski meji pa so se stopnjevali.

Ameriško veleposlaništvo v Jeruzalemu je vsem zaposlenim odredilo, da morajo do preklica v zaklonišče.

Teheran napovedal povračilne ukrepe za napad na veleposlaništvo v Siriji

Iran je napovedal povračilne ukrepe za izraelski napad na iransko veleposlaništvo v Damasku, v katerem so bili na začetku meseca ubiti dva generala in šest častnikov iranske revolucionarne garde. Iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je v sredo poudaril, da mora biti Izrael kaznovan, saj je napad na iranski konzulat enak napadu na iransko ozemlje.