Joe Biden. Foto: Reuters
Joe Biden. Foto: Reuters

Biden je v pogovoru z novinarji dejal, da obveščevalni podatki kažejo, da bo Iran prej ali slej napadel Izrael, pri čemer podrobnosti zaupnih informacij ni razkril. Ob tem Iranu Biden sporoča, naj tega ne stori, saj bodo ZDA Izraelu stale ob strani: "Predani ostajamo obrambi Izraela. Podprli ga bomo. Pomagali bomo obraniti Izrael in Iranu ne bo uspelo."

Biden je danes skrajšal obisk v Delawaru in se vrnil v Washington na nujne posvete o dogajanju na Bližnjem vzhodu, so sporočili iz Bele hiše. Obenem so pozvali Iran, ki je danes v Perzijskem zalivu zasegel tujo ladjo, naj jo nemudoma izpusti skupaj s posadko.

Iran je, kot je znano, nedavno napovedal povračilne ukrepe za izraelski napad na iransko veleposlaništvo v Damasku, v katerem so bili na začetku meseca ubiti dva generala in šest častnikov iranske revolucionarne garde.

Iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je v sredo poudaril, da mora biti Izrael kaznovan, saj je napad na iranski konzulat enak napadu na iransko ozemlje.

Foto: AP
Foto: AP

"Nameri Irana, da kaznuje ta prevarantski režim, bi se lahko izognili, če bi Varnostni svet ZN-a obsodil napad in storilce privedel pred sodišče," je sporočila iranska misija pri Svetovni organizaciji.

Ameriška televizija CBS je v petek poročala, da bi lahko povračilni napad vključeval več kot sto brezpilotnih letal in več deset raket, ki bi lahko zadele vojaške cilje v Izraelu.

Iran pred obalo ZAE-ja zasegel ladjo

Pred obalo Združenih arabskih emiratov v Perzijskem zalivu je iranska revolucionarna garda zasegla ladjo, povezano z Izraelom.

"Kontejnersko ladjo MCS Aries so zasegle pomorske posebne enote" med "operacijo, izvedeno s helikopterjem v bližini Hormuške ožine", je navedla iranska tiskovna agencija Irna.

Po njenih navedbah ladja pluje pod portugalsko zastavo in jo upravlja izraelsko podjetje Zodiac, "usmerjena pa je bila proti teritorialnim vodam Irana".

Ladja je povezana z izraelskim milijarderjem Eyalom Ofrom, navaja BBC.

Da je bila ladja zasežena, je potrdila tudi britanska pomorska trgovinska družba (Maritime Trade Operations Agency), ki pa ni omenila vpletenosti Irana, ampak je sporočila zgolj, da so "regionalne oblasti" pred obalo ZAE-ja zasegle ladjo.

MZEZ odsvetuje vsa potovanja v Iran in "podrobno spremlja razmere"

Na slovenskem zunanjem ministrstvu podrobno spremljajo razmere na Bližnjem vzhodu. V petek so posodobili priporočila za potovanja v Iran in zapisali, da velja najvišja stopnja previdnosti, državljane pa pozvali, naj zaradi zaostrovanja političnih napetosti v regiji in razmer v državi iz varnostnih razlogov odložijo vsa potovanja v to državo.

Če bi se razmere še zaostrile, bodo slovenske državljane pozvali, naj državo zapustijo. Podobno se je odločila tudi velika večina držav EU-ja, so dodali na MZEZ-ju.

V Iranu je trenutno manjše število slovenskih državljanov. "Slovenski državljani v tujini se nam niso dolžni registrirati, zato nimamo podatka o točnem številu državljanov, ki so trenutno v Iranu. Naše veleposlaništvo v Teheranu je sicer v stiku s peščico slovenskih državljanov, ki so na ozemlju Irana," so pojasnili na ministrstvu.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je po dogodku pozval Zahod, naj razglasi iransko revolucionarno gardo za teroristično organizacijo. "Pozivam Evropsko unijo in svobodni svet, naj nemudoma razglasijo iransko revolucionarno gardo za teroristično organizacijo in ta trenutek sankcionirajo Iran," je Kac zapisal na omrežju X.

Pozivi državljanom, naj odpovedo poti v Iran, Nizozemska začasno zapira veleposlaništvo

Medtem ko mednarodna skupnost svari pred eskalacijo razmer na Bližnjem vzhodu in morebitno vojno širših razsežnosti, so nekatere države že pozvale svoje državljane, naj zapustijo Iran.

Tako je nemško zunanje ministrstvo pozvalo nemške državljane, naj zapustijo Iran. Obenem je odsvetovalo vsa potovanja tja. "Trenutne napetosti v regiji, še posebej med Izraelom in Iranom, predstavljajo tveganje nenadne zaostritve," je sporočilo nemško zunanje ministrstvo.

Opozorilo je, da se lahko varnostne razmere zelo hitro in brez vnaprejšnjega opozorila poslabšajo. "Ni mogoče izključiti, da bi lahko stopnjevanje vplivalo tudi na letalske, kopenske in pomorske prometne poti in morebitne omejitve pri vstopu in izstopu v Iran," je navedlo.

Tudi avstrijsko zunanje ministrstvo je pozvalo državljane, naj zapustijo Iran. "Opozarjamo pred potovanjem v Iran. Avstrijke in Avstrijci naj zapustijo Iran. Predvsem v prihodnjih dneh lahko pričakujemo povečano tveganje zaradi trenutnih napetih razmer v regiji," je zapisalo.

Spet druge države (Indija, Francija, Poljska, Rusija) svarijo pred potovanji v to državo. ZDA so svojim diplomatom v Izraelu odredile omejitev gibanja zaradi bojazni pred napadom Irana.

Nizozemska je sporočila, da v nedeljo preventivno za en dan zapre svoje veleposlaništvo v Teheranu. Ali ga bodo v ponedeljek znova odprli, se bodo še odločili, so sporočili z nizozemskega zunanjega ministrstva.

Iranska raketa v Teheranu. Foto: Reuters
Iranska raketa v Teheranu. Foto: Reuters

Diplomatske dejavnosti za umiritev napetosti

Ameriški zunanji minister Antony Blinken pa je zaradi okrepljenih napetosti pozval Kitajsko in druge države, naj vplivajo na Iran, da ne napade Izraela. Tako je v četrtek opravil telefonske pogovore s kolegi iz Kitajske, Turčije, Savdske Arabije in nekaterih evropskih držav ter jih pozval, naj uporabijo svoj vpliv in Iranu dajo vedeti, da zaostritev spopadov na Bližnjem vzhodu ni v nikogaršnjem interesu.

Wall Street Journal je ob tem v petek poročal, da so ZDA že začele premike svojih bojnih ladij na območju, da bi pokazale Iranu svojo podporo Izraelu in ga s tem odvrnile od napada.

"V regijo premeščamo dodatna sredstva, da bi okrepili regionalna prizadevanja za odvračanje in povečali zaščito ameriških sil," pa je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal ameriški obrambni uradnik, ki je želel ostati neimenovan.

Lufthansa, KLM in Qantas ustavili polete čez iranski zračni prostor

Nemška letalska družba Lufthansa je medtem sporočila, da njena letala iz varnostnih razlogov ne bodo več uporabljala iranskega zračnega prostora. Poleg tega je do vključno 18. aprila podaljšala prekinitev načrtovanih poletov v Teheran in iz njega.

Enake ukrepe je po poročanju francoske agencije AFP uvedla tudi Lufthansina podružnica Austrian Airlines. Kot so sporočili iz družbe, sproti ocenjujejo razmere na Bližnjem vzhodu, njihova glavna prioriteta pa je varnost potnikov in posadk.

Iz avstralske letalske družbe Qantas pa so sporočili, da zaradi razmer v delih Bližnjega vzhoda preusmerjajo vse svoje polete na relaciji med Perthom in Londonom, tako da ne bodo več potekali skozi iranski zračni prostor.

Omenjenim se je pridružil tudi nizozemski prevoznik KLM, ki do nadaljnjega ne bo več letel ne čez iranski, ne čez izraelski zračni prostor. Bo pa še naprej letel v Tel Aviv na izraelski sredozemski obali, so dodali.

Zaostrovanje odnosov med Izraelom in Iranom