Amirhosein Moradi, Mohamad Radžabi in Saed Tamdžidi so trije izmed več tisoč protestnikov, ki so se novembra lani odpravili na ulice zaradi povišanja cen goriva. Proteste so nasilno zatrle varnostne sile, po navedbah Združenih narodov so bili ubiti najmanj 304 ljudje, aretiranih naj bi jih bilo več kot 7000.

Iransko vrhovno sodišče jih je 14. julija obsodilo "poseganja po orožju z namenom odvzemanja življenja, premoženja in ustvarjanja strahu v javnosti" ter "sodelovanja v vandalizmu in požiganju z namenom nasprotovanja Islamski republiki Iran", piše v poročilu odbora Združenih narodov za človekove pravice.

Moradija so aretirali na protestih 19. novembra. Radžabi in Tamdžidi sta v strahu pred aretacijo prebegnila v Turčijo, a so ju aretirali 28. decembra ob vrnitvi v Iran, saj ju je Turčija deportirala, poroča Guardian.

Združeni narodi trdijo, da so trije moški priznali krivdo po mučenju in bili deležni nepoštenega sojenja.

V Berlinu so se zbrali podporniki iranskega opozicijskega voditelja Marjama Radžavija in Nacionalnega sveta upora Irana (NCRI) in protestirali proti smrtni kazni v Iranu. Foto: Reuters
V Berlinu so se zbrali podporniki iranskega opozicijskega voditelja Marjama Radžavija in Nacionalnega sveta upora Irana (NCRI) in protestirali proti smrtni kazni v Iranu. Foto: Reuters

Sedem milijonov objav proti usmrtitvi s ključnikom v perzijščini
Na družbenih omrežjih se je po obsodbi trojice razširila kampanja pod ključnikom #ne_usmrtite v perzijščini. Na spletu je bilo objavljenih ali deljenih sedem milijonov objav s ključnikom.

Tiskovni predstavnik iranske vlade Ali Rabjej je v redko videnem odzivu vlade na nezadovoljstvo javnosti napisal komentar za sobotno izdajo enega izmed iranskih časopisov, za katerega je zapisal, da so tviti "civilna akcija državljanov, ki se trudijo biti slišani", poroča Reuters.

Protesti v Behbahanu
Aktivisti za človekove pravice trdijo, da je bil cilj obsodbe na usmrtitev ustrahovanje, uperjeno proti morebitnim protestom v prihodnosti.

V četrtek so se protestniki zbrali v jugozahodnem mestu Behbahan, kjer so po navedbah očividcev izražali nezadovoljstvo zaradi gospodarskih težav, ob tem pa protestirali tudi proti smrtni obsodbi za trojico. Protestnike so pregnali s solzivcem.

Posnetek protesta v Behbahanu. Foto: Reuters
Posnetek protesta v Behbahanu. Foto: Reuters

V zadnjih dneh usmrčenih več ljudi
Amnesty International navaja, da je Iran lani usmrtil 251 ljudi. Več usmrtitev na svetu izvede le še Kitajska. V zadnjih dneh so usmrtili več ljudi, med drugim dva Kurda zaradi domnevnega oboroženega napada leta 2010, nekega moškega zaradi ponavljajočega se pitja alkohola in nekdanjega uslužbenca obrambnega ministrstva, obsojenega vohunjenja za Cio.