Protest proti smrtni kazni v Šrilanki. Foto: EPA
Protest proti smrtni kazni v Šrilanki. Foto: EPA

Po podatkih te organizacije je bilo lani usmrčenih 657 ljudi, kar je pet odstotkov manj kot leto predtem. To je obenem najnižja številka v zadnjem desetletju.

Na vrhu seznama držav je Iran z 251 usmrtitvami, na drugem mestu pa Savdska Arabija s 184. Dogajanje v tej državi je še posebej skrb vzbujajoče, saj so oblasti usmrtile največ ljudi do zdaj. Riad je lani usmrtil 178 moških in šest žensk, več kot polovica med njimi je bila tujih državljanov. Večina je bila obsojena zaradi dejanj, povezanih s prekupčevanjem mamil, pri AI-ju pa opozarjajo, da se smrtna kazen v državi vse pogosteje uporablja tudi kot "politično orožje proti oporečnikom iz manjšinskih šiitskih muslimanov".

Aprila lani so tako skupinsko usmrtili kar 37 ljudi. Vsi razen peterice so bili šiitski muslimani, obtoženi terorizma.

Leta 2018 so v Savdski Arabiji usmrtili 149 ljudi.

V Iranu podvojeno število usmrtitev

Organizacija opozarja tudi na velik porast števila usmrtitev v Iranu. Leta 2018 je na tak način umrlo 52 ljudi, lani pa najmanj sto, kar so označili za "šokanten" podatek, a ga razložili z več usmrtitvami posameznikov, ki so člani skrajne teroristične skupine Islamska država, poročilo povzema BBC.

Tudi v Južnem Sudanu se je število usmrtitev povečalo na 11, kar je najvišje število od neodvisnosti države leta 2011. V Jemnu so lani usmrtili sedem ljudi, na seznamu sta po enoletni prekinitvi znova tudi Bahrajn in Bangladeš.

Kitajska: Na tisoče usmrtitev?

A Amnesty opozarja, da več držav, med njimi Kitajska, Severna Koreja, Sirija in Vietnam, v raziskavo ni vključenih, saj so podatki o usmrtitvah državna skrivnost. V drugih državah, kot je Iran, pa predvidevajo, da so številke višje, a podatki niso preverljivi zaradi oviranja oblasti. Domnevajo, da so na Kitajskem lani usmrtili "na tisoče" posameznikov.

Število usmrtitev pa se je lani zmanjšalo v Egiptu, Singapurju in na Japonskem. V Afganistanu prvič po letu 2010 niso usmrtili nikogar.

Po svetu je smrtna kazen prepovedana v 142 državah.