IS grozi, da vsak dan ubil po enega talca, dokler njihove zahteve ne bodo izpolnjene. Foto: Reuters
IS grozi, da vsak dan ubil po enega talca, dokler njihove zahteve ne bodo izpolnjene. Foto: Reuters

Ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na neimenovani vojaški vir, poroča, da so med talci tudi državljani zahodnoevropskih in drugih držav.

Vir je za Tass povedal, da je do ugrabitve prišlo že 13. oktobra. Borci IS-ja so napadli in zajeli begunsko taborišče v bližini kraja Al Bahra, ki so ga nadzirale koalicijske sile pod vodstvom ZDA.

Okoli 130 arabskih družin so tudi odpeljali v mesto Hadžin, ki ga nadzoruje IS. Skupina zdaj skuša na račun talcev od koalicije in sirskih upornikov doseči, da bi izpustili njihove zajete borce in jim prepustili določeno ozemlje na vzhodnem bregu reke Evfrat. Če njihove zahteve ne bodo izpolnjene, bodo vsak dan ubili enega talca, grozijo.

Do ugrabitve naj bi po besedah omenjenega vira prišlo zaradi slabe koordinacije med ameriškim letalstvom in kurdskimi silami na tleh, ko so se pripravljali na napad na položaje IS-ja. Prišlo naj bi celo do prijateljskega ognja ameriških letal na Kurde, kar pa je izkoristil IS, izvedel protinapad in zajel talce, še navaja Tass.