Ameriški vojak v Siriji. Fotografija je bila posneta leta 2018. Foto: AP
Ameriški vojak v Siriji. Fotografija je bila posneta leta 2018. Foto: AP

Iraške sile so po napadu začele iskati napadalce in v pokrajini Ninive na severu države našle vozilo, uporabljeno v napadu.

V napadu ni bil nihče ranjen. Za zdaj ni znano, ali so rakete zgrešile oporišče ali so bile že prej prestrežene. Prav tako ni jasno, ali je bilo oporišče sploh tarča napada.

Direktor Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu Rami Abdel Rahman je odgovornost za napad pripisal zavezništvu skupin Islamski odpor v Iraku, ki ga podpira Iran. Ta skupina je bila odgovorna za večino napadov na ameriške sile na območju med oktobrom lani in začetkom februarja letos. A skupina Kataib Hezbolah je nato zanikala, da je izdala sporočilo, v katerem je dejala, da je napovedala obnovitev napadov na ameriško vojsko.

Gre za prvi napad na ameriške sile v Iraku po začetku februarja, ko so skupine v Iraku, ki jih podpira Iran, ustavile tovrstne napade. Zgodil se je dan po vrnitvi iraškega premierja Mohameda Šie Al Sudanija z obiska v ZDA, kjer ga je sprejel tudi ameriški predsednik Joe Biden.

ZDA imajo v okviru mednarodne koalicije, ustanovljene leta 2014 za boj proti islamistični skupini Islamska država, v Iraku nameščenih približno 2500 vojakov, v Siriji pa nekaj manj kot 900.