Iz Deir Ezorja bežijo tako civilisti kot borci IS-ja. Foto: BoBo
Iz Deir Ezorja bežijo tako civilisti kot borci IS-ja. Foto: BoBo

Džihadisti se skupaj s svojimi družinami umikajo pred napredovanjem Sirskih demokratičnih sil (SDF), ki se spopadajo z IS-jem. Največjo vlogo v SDF-ju imajo kurdske sile, predvsem milica YPG (Ljudske zaščitne enote).

Od ponedeljka je iz zadnjega žepa IS-ja v Deir Ezorju s tovornjaki, ki so jih zagotovile Sirske demokratične sile, odšlo okoli 4.900 ljudi, večinoma ženske in otroci, pa tudi 470 džihadistov, je sporočil Sirski observatorij s sedežem v Veliki Britaniji, ki informacije o vojni v Siriji zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu.

Od lanskega decembra je območja, ki so bila nekoč pod nadzorom IS-ja, zapustilo skoraj 27.000 ljudi, med njimi tudi okoli 1.800 borcev, ki so se vdali.

SDF zavzel več vasi

SDF ob podpori koalicije pod vodstvom ZDA od lanskega septembra izvajajo ofenzivo, s katero želijo pregnati džihadiste iz njihove zadnje enklave v pokrajini Deir Ezor na vzhodu Sirije. V zadnjih tednih je SDF zavzel več vasi, med njimi Hadžin, Al Šafa in Susa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice so borci IS-ja zdaj omejeni na ozemlju, velikem zgolj deset kvadratnih kilometrov. Sirske demokratične sile so v torek brez odpora džihadistov napredovale na območje Baguza, ki je zadnje v rokah IS-ja.

Islamska država je leta 2014 zasedla obsežna ozemlja v Siriji in sosednjem Iraku ter na njih razglasila "kalifat". Od takrat je večino ozemlja izgubila.