Podpornik palestinske države. Foto: Reuters
Podpornik palestinske države. Foto: Reuters

"Komentarji predsednika španske vlade Pedra Sancheza o priznanju palestinske države ter skupna izjava Španije, Malte, Slovenije in Irske, da so pripravljene priznati palestinsko državo, so nagrada za terorizem," je v objavi na omrežju X zapisal predstavnik ministrstva Lior Hajat.

Dodal je, da bi "s priznanjem palestinske države po pokolu 7. oktobra poslali sporočilo Hamasu in drugim palestinskim terorističnim organizacijam, da bodo za morilske teroristične napade na Izrael nagrajeni s političnimi gestami". "Edini način boja proti palestinskemu terorizmu je, da Hamas nedvoumno obsodimo za vojne zločine, zločine proti človeštvu in spolne zločine, ki jih je zagrešil med napadom 7. oktobra, in to še vedno počne, ter izrecno pozovemo k izpustitvi vseh talcev," je dodal Hajat.

Sorodna novica Španija, Slovenija, Irska in Malta si prizadevajo za priznanje palestinske države

"Spor bo mogoče rešiti le z neposrednimi pogajanji med stranema. Vsak angažma pri priznavanju palestinske države samo oddaljuje končno rešitev in povečuje regionalno nestabilnost," je še sporočil predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva, pri čemer ni pojasnil, kakšno rešitev ima v mislih.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so v petek, ob robu vrha EU-ja, sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne. Voditelji na vrhu EU-ja sicer o priznanju Palestine niso govorili, so pa poglobljeno razpravljali o rešitvi dveh držav, katere namen je, da bi Izraelci in Palestinci varno sobivali in se tudi medsebojno priznali.

Priznanje Palestine ni nagrada za terorizem, ampak gre "prav nasprotno za enega od načinov, kako obvarovati prebivalstvo Palestine pred državnim terorizmom izraelske okupacije", se je na kritike Izraela ob robu seje DZ-ja odzval poslanec Levice Matej T. Vatovec. Ob tem je pozval, da naj Slovenija povede in prva prizna Palestino, so sporočili iz Levice.

"Zaradi prebivalk in prebivalcev Gaze moramo biti pogumnejši in lahko naredimo ta prvi korak sami. Slovenija, nestalna članica Varnostnega sveta, lahko z zgledom povede tudi druge zahodne države," je še poudaril.

Palestina je novembra leta 2012 prejela status opazovalke v Generalni skupščini Združenih narodov, trenutno pa jo kot državo priznava 139 od 193 držav članic ZN-a.