Španski premier Pedro Sanchez. Foto: Reuters
Španski premier Pedro Sanchez. Foto: Reuters

Sanchez pričakuje, da bo Španija priznala Palestino v trenutnem mandatu, ki ga je začel lansko leto. Novinarjem je sporočil, da je bil dogovor dosežen v petek zjutraj po srečanju s predsedniki vlad Irske, Malte in Slovenije.

"Mislim, da je to odločilni korak za razrešitev te krize, za postavitev temeljev za varnost in trajni mir," je še poudaril Sanchez. Pojasnil je, da je izjava oblikovana tako, da jo bodo lahko v prihodnje tudi posodobili glede na razvoj dogodkov.

"Strinjamo se, da je edini način za dosego trajnega miru in stabilnosti v regiji rešitev dveh držav, kjer bosta izraelska in palestinska država živeli druga ob drugi, v miru in varnosti," so države sporočile v skupni izjavi, ki jo je po srečanju objavila Irska.

Premier Robert Golob je poudaril, da so s kolegi govorili o tem, pod kakšnimi pogoji bi lahko izvedli priznanje Palestine.

Proces je po Golobovih besedah dvotiren. Na eni strani gre za politični proces vzpostavitve dveh samostojnih držav, torej Palestine, tudi z vidika upravljanja, in Izraela. Obenem pa poteka proces vzpostavitve nove vlade v Palestini.

Izrazil je prepričanje, da bi se lahko stvari začele premikati že v prihodnjih tednih, morda mesecu dni.

Po mnenju predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela gre za dobro idejo, če je njen namen začeti proces, v okviru katerega bi podprli obnovitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Sorodna novica Poslanci Svobode pozivajo k priznanju Palestine, idejo podpira tudi Golob

Kot je dodal, o priznanju Palestine v četrtek voditelji niso govorili, so pa poglobljeno razpravljali o rešitvi dveh držav, katere namen je, da bi dve ljudstvi varno sobivali in se tudi medsebojno priznali.

Bližnjevzhodni konflikt je bila sicer ena od osrednjih tem dvodnevnega zasedanja Evropskega sveta, ki je pozval k takojšnjemu humanitarnemu premoru v spopadih med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in Izraelom, ki bi omogočil trajno prekinitev ognja na Bližnjem vzhodu, brezpogojno izpustitev vseh talcev in dobavo humanitarne pomoči.

Izraelsko vlado so pozvali, naj ne sproži kopenske ofenzive na Rafo, saj bi to še poslabšalo že tako katastrofalne humanitarne razmere in onemogočilo nujno potrebno zagotavljanje osnovnih storitev in humanitarne pomoči.

Arabske države in Evropska unija so se novembra na srečanju v Španiji strinjale, da je odgovor na palestinsko-izraelski konflikt rešitev dveh držav.

Od leta 1988 je 139 od 193 članic Združenih narodov priznalo Palestino.