Foto: Reuters
Foto: Reuters

Začasne sile Združenih narodov v Libanonu (UNIFIL) so sporočile, da je njihov poveljnik stopil v stik z izraelsko in z libanonsko vojsko, potem ko so zaznali izstrelitev raket iz južnega Libanona proti Izraelu. Poveljnik misije je obe strani pozval k zadržanosti, kljub pozivu pa so izraelske obrambne sile v Libanon v odgovor izstrelile nekaj deset izstrelkov, so v izjavi navedle sile UNIFIL-a.

Libanonska nacionalna tiskovna agencija je sporočila, da so rakete iz Libanona izstrelile neidentificirane skupine, libanonske oborožene sile pa so po njihovih navedbah na obmejnem območju vzpostavile mir.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Ran Kochav meni, da so odgovorne palestinske skupine v Libanonu, napad pa povezuje z muslimanskim postnim mesecem ramazanom in nemiri v Jeruzalemu.

Izraelski obrambni minister Benny Gantz je libanonsko vlado pozval, naj "prevzame odgovornost za dogajanje na svojem ozemlju", in dodal, da "bodo uporabili silo, če se bosta terorizem in nasilje nadaljevala".

Libanon in Izrael sta sicer tehnično še vedno v vojnem stanju. Izraelske sile in šiitska skupina Hezbolah so se lani medsebojno obstreljevale prek strogo varovane meje, obe strani pa sta se leta 2006 spopadli v uničujoči vojni. V 34-dnevnem spopadu je bilo v Libanonu ubitih 1200 ljudi, večinoma civilistov, pa tudi 160 Izraelcev, večinoma vojakov.